Bakan Eroğlu'nu kabulünde konuşan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının suya büyük ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, KKTC'ye su getirilmesi projesini Kıbrıs Türk halkı ve ekonominin geleceği açısından hayati bir proje olarak değerlendirdi. Politikaya girdiği günden beri hayal ettiği bu projenin gerçekleşecek olmasından duyduğu memnuniyeti vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu büyük proje için tarih limiti de konulduğunu ve projenin 7 Mart 2014'te tamamlanması şartının bulunduğunu anımsatarak, projenin doğum günü olan bu günde hayata geçecek olmasının da ayrıca kendisini mutlu ettiğini anlattı. Ülkenin kısmen tarım ülkesi olduğuna ancak genelde ekonominin itici gücünün hizmet sektörleri olduğuna ve dolayısıyla bu işlerin susuz yapılamayacağına dikkat çeken KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Bu proje hakikaten asrın projesi. Kıbrıs Türk halkının en fazla ihtiyaç duyduğu suyun KKTC'ye getirilmesi projesi" diyerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve projeyi yürüten yetkililere teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Sayın Başbakan, zaten bir söz verdi mi sözünü tutar, mutlaka gerçekleştirir. Tahmin ederim elektrik konusunda da bir konuşmamız olmuştu. Umarım uygun bir zamanda o da gerçekleşir. Böyle bir projenin KKTC'de gerçekleşmesi, Kıbrıs Türkü için ve ekonomimizin geleceği açısından hayati bir projedir" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün Güney Kıbrıs'ta da her geçen gün artan bir su sorunu bulunduğunu ifade ederek, "Bir anlaşma olursa ve onlar da su konusunda Türkiye'ye bağlanmak isterlerse o konuyu da günü geldiğinde düşünebiliriz" dedi. Her şeyden önce Kıbrıs Türkü'nün ihtiyacının karşılanması, eksikliği her gün hissedilen ve suların da tuzlandığı bir ortamda bu suyun gelmesinin hayati öneme haiz olduğunu yineleyen Eroğlu, "Ben yaşarken bu projenin gerçekleşmekte olduğunu görmekten son derece mutluyum" şeklinde konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu ise, 7 Mart 2011'de temeli atılan Alaköprü baraj inşaatının iyi ilerlediğini, bugün de Geçitköy Barajı'nın temelinin atılacağını belirterek, süreç içerisinde Türkiye'deki kara hattı ve 80 km'lik deniz geçiş hattının ihalesinin de yapıldığını ve sözleşmesinin hazırlanmakta olduğunu açıkladı. Bakan Eroğlu, Güzelyalı ile Geçitköy arasındaki bağlantının da tamamlanmasıyla paketin tümünün tamamlanmış olacağını ifade ederek, bu suyun Kıbrıs'taki dağıtımıyla ilgili olarak da
proje yaptıracaklarını anlattı. Eroğlu, "Şu ana kadar Başbakanımızın talimatı, Alaköprü'den Geçitköy'e kadar bu suyun 7 Mart 2014'te saat 13.00'de tamamlanması şeklindedir" diyerek asrın projesi olduğunu belirttiği bu zor projenin zamanında tamamlanması için çok yoğun bir çalışma yürütüldüğünü vurguladı.
Bakan Eroğlu, proje çerçevesinde şu ana kadar yaklaşık toplam 1,1 milyar TL harcandığını, Türkiye'nin bunu yapacak güçte olduğunu ve kendi öz kaynaklarıyla yapmakta olduğunu vurgulayarak, "Bu aslında, anavatanı yavru vatana göbek bağıyla bağlama projesi" şeklinde konuştu. 75 metreküplük suyun yarısının sulamada, yarısının da içme ve kullanma suyu şeklinde kullanılacağını kaydeden Eroğlu, sulamayla ilgili olarak da ayrı bir proje düşündüklerini belirtirken, elektrik konusunda su hattıyla birlikte enerji nakil hattı önerdiklerini, ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın daha büyük bir proje düşündüğünü aktardı. Ormancılık konusunda da en geç eylül-ekim aylarında KKTC'de 400 bin adet fidan için hazırlık yapılması yönünde ilgili müdürlerine talimat verdiğini kaydeden Bakan Eroğlu, organik bal üretimi ve ihracatı için de bu coğrafyanın uygun olduğunu, bu konuda da çalışma yapacaklarını söyledi.
Editör: TE Bilişim