Öğrenci servisi kazası can aldı Öğrenci servisi kazası can aldı
 Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Çiftlik köyünde yetişen yerli biber çeşidi, görenleri hayrete düşürüyor. Verimi ve büyüklüğü ile ilgi odağı olan bibere bir bakan bir daha bakıyor. 
Çiftlik köyünde üretilen, verimi, iriliği ve et kalınlığı ile diğer biberlerden farklılık gösteren “Çiftlikköy Biberi” yörenin olmazsa olmazlarından. Yeşil haliyle sevilerek tüketilen Çiftlikköy Biberi’nin asıl özelliği ise toz biber yapımında kullanılması. Normal şartlarda 1 kilogram toz biber yapmak için 9-10 kilogram kuru biber gerekirken; kırmızı rengiyle dikkat çeken Çiftlikköy Biberiyle 1 kilogram toz biber yapmak için 7 kilogram kuru biber yeterli geliyor.
HORMONLU DEĞİL, TOHUMLARI ATADAN KALMA
Atadan dededen kalma tohumlarıyla senelerdir üretim yapan Çiftlik köyü üreticileri, tohumlarını kendi ürünlerinden elde ediyorlar. Görenlerin hibrit çeşit zannettikleri Çiftlikköy Biberi, yöreye özgü bir çeşit olması nedeniyle başka bir yerde aynı gelişimi göstermiyor. Dekara verimi ortalama 3,5 ton olan Çiftlikköy Biberi’nin meyve boyu 25 ila 40 santimetre arasında değişebiliyor. Bu kadar büyük meyvelere sahip olan yerel çeşidin en büyük dezavantajı ise boyutlarından dolayı hormonlu zannedilmesi.
Çiftlik köylü biber yetiştiricilerinden Dündar Aksen, köylerine özgü bu yerli çeşidi ataları gibi kendilerinin de yetiştirmeye devam ettiğini söyledi. Doğal olarak yetişen Çiftlikköy Biberi’nin en büyük sıkıntısının kalitesi olduğuna işaret eden Aksen, oldukça iri boyutlara sahip olan Çiftlikköy Biber’ini tüketiciler tarafından hormonlu zannedilmesinden dolayı Aydın dışına satmakta güçlük çektiklerini ifade etti. Köylerini tanıyan tüketicilerin büyük ilgi gösterdiği Çiftlikköy Biberi’nin hem yeşil olarak tüketilebildiğini hem de toz biber yapımı için ideal olduğunu savunan Aksen, “Üstün özelliklere sahip Çiftlikköy Biberi’nin çok geniş çevrelere tanıtılması ve gerekli incelemeler yapılarak korumaya alınmasını istiyoruz” dedi.


Editör: TE Bilişim