Bornova’da mesai bayramda da bitmeyecek Bornova’da mesai bayramda da bitmeyecek
9 Eylül Şehitliği’ndeki çelenk sunumunun ardından Türk süvarilerinin İzmir’e ilk girdiği yer olan Belkahve’deki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Yakılan meşalenin coşkusu, İzmir Zeybek Ekibi’nin gösterisi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği şarkıların seslendirildiği mini bir konserle doruğa ulaştı. 
İzmir’in özgürlüğüne yeniden kavuştuğu gün olan 9 Eylül, Bornova’da coşkuyla kutlandı. İlk olarak Türk subaylarının Bornova’dan İzmir’e girdiği gün şehit olan iki askerin anısına yapılan Ege Üniversitesi Hastanesi’nin önündeki 9 Eylül Şehitliği’nde çelenk sunum töreni yapıldı.
Türk süvarilerinin İzmir’e giriş yaptığı, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de 9 Eylül’den bir gün önce İzmir’e baktığı Belkahve’de ise coşkulu bir tören yapıldı. Gençler ve çocuklar yanlarında getirdikleri bayraklarla Belkahve’deki Atatürk Anıtı’nda anlamlı bir görüntü oluşturdu. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları tam 91 yıl önce yaşananların anlatıldığı “Kurtuluş Destanı” şiirini okudu. İstiklal Marşı’nın okunması ve zeybek gösterisi yapılırken yapılan tüfek atışları törene renk kattı. Belkahve’ye gelen vatandaşlar ellerindeki bayraklarla ‘Kurtuluş’ coşkusunu büyüttü. Bornova Beledilesi Türk Sanat Müziği Korosu’nun Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan mini konseri ilgiyle dinlendi.
Törene Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, eşi Rana Sındır, Bornova Kaymakamı Dr. Kadri Canan, 57. Topçu Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Belkahve’deki Atatürk Anıtı’nın önünde yaptığı konuşmada 9 Eylül’ün hem İzmir hem de Türkiye için büyük anlam taşıdığını belirterek, Kurtuluş Savaşı’nın bütün dünyadaki ezilen sömürülen halklara örnek olduğunu ve bağımsızlık mücadelelerinin kıvılcımını yaktığını söyledi. Başkan Sındır, “Kurtuluş Savaşı 9 Eylül 1922’de İzmir’e Bornova’dan giriş yapan süvarilerin, kendilerine sunulan suyu, ekmeği peyniri sadece biraz yavaşlayıp aldıkları, yollarına durmadan devam ettikleri yürekten yapılan bir mücadeledir” dedi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış dünyada barış” sözünü hatırlatan Başkan Sındır, “Ulus olarak Kurtuluş Savaşı sonrasında hiçbir zaman ve hiçbir yerde bir savaş çığırtkanlığı ve toprak alma gayreti içinde olmadık. Mustafa Kemal Atatürk, “Zorunlu olmadıkça savaş cinayettir” sözüyle Kurtuluş Savaşı’nın bağımsızlık mücadelesi yönünü ortaya koymuştur” diye konuştu.


Editör: TE Bilişim