PİL YERLEŞTİRİLDİ
AÜ Hastanesi'nde düzenlenen toplantıda, Algoloji Bilim Dalı'ndan Prof.Dr. Mehmet Arif Yeğin, ameliyatın Türkiye'de ilk defa gerçekleştirildiğini söyledi. Nazmiye Küçükçoban'ın daha önce bypass ameliyatı olduğunu, 6 anjiyo ve 5 kez de stent uygulaması yapıldığını belirten Prof.Dr. Yeğin, şöyle konuştu: “Bu ameliyatların ardından Küçükçoban, göğüs ağrısından evinde iş yapamaz hale gelmiş. Yöntem kardiyolojik açıdan her türlü tedavileri yapılmış olan hastalara en son çare olarak uygulanıyor. Omurilik bölgesinden çıkarak kalbe giden sinirlerin bulunduğu bölgeye kablonun ucuna bağlı pil yerleştirdik. Bu sayede hastanın göğsünde hissettiği ağrı, kalp kasının kendi aktivitesini sağlamak için gerekli dolaşımı sağlayan damarlarda minimal bir genişleme olmasıyla azaldı”
AÜ Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'ndan Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz ise hastanın geçirdiği ameliyatların ardından sağlığının belli noktaya kadar gelebildiğini, ancak ağrılarının devam ettiğini aktardı.Nazmiye Küçükçoban'ın ağrıları nedeniyle günlük yaşantısında sıkıntı yaşadığını kaydeden Prof.Dr.Yılmaz, şunları söyledi: "Hastanın herhangi bir sosyal yaşantısı bulunmuyordu. Bu tür ameliyatlar hastanın kalp hastalığının geçtiği anlamına gelmez. Yine eskisi gibi dikkatli bir şekilde hayatlarını sürdürmeleri gerekir. Bu yöntemle yaşantısını engelleyen ağrılarını keserek hastayı yaşanabilir duruma getirdik."
RAHATÇA PAZARA GİDEBİLİYORUM
Ameliyatın ardından ağrılarının geçtiğini belirten üç çocuk altı torun sahibi Nazmiye Çobanoğlu da, “Operasyondan önce günde 8 ile 10 arası hap kullanıyordum. Şimdi sadece 2 hap kullanıyorum. Artık rahatça pazar alışverişimi yapabiliyorum” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim