Tırın altında kalan polis şehit oldu.. Tırın altında kalan polis şehit oldu..
THY Havacılık Akademisi’nde verilen kurslara özellikle işi gereği çok uçması gereken iş adamları, sanatçılar, doktorlar, öğrenciler katılıyor. Uçuş fobisi (aerofobi) olan kişilere bu korkularını yenmesi için 2 gün süre ile kurs veriliyor. İki günlük kurs için 2 bin 600 TL ücret ödeyen kursiyerler, kursun ilk günü pilotlar ve psikologlar eşliğinde korkularını yenmeleri için simülatör eğitimi alıyor. Kursun son gününde ise uçuş fobisi (aerofobi) olan kursiyerler uzman ekiple birlikte belirlenen herhangi bir destinasyona gerçek uçuş yapılıyor.

UÇUŞ FOBİSİNDEN KURTULMA ORANI YÜZDE 95
İnsanların bilmediği şeylerden korktuğunu söyleyen Türk Havayolları Havacılık Akademisi öğretmeni Nail Özbayraktar,
“Son iki yıldır Teknik Eğitim Müdürlüğü'nde, teknik öğretmen olarak görev yapmaktayım. Burada uçuş fobisi üzerinde dersler veriyoruz. Katılımcıları uçaklar ile alakalı teknik konularda mümkün olduğunca bilgilendirmeye çalışıyoruz. Aslında insanların en büyük korkusu ölümdür. Bunlarda psikiyatrik etkiler de var. Ayrıca burada doktorlarımız da mevcut. Teknik konularda kendilerine yardımcı oluyoruz. İnsanlar bilmediği şeylerden korkuyorlar” dedi.

Eğitime katılan yolculara en çok “Uçak motoru durursa uçak düşer mi?” sorusunun yöneltildiğini söyleyen Nail Özbayraktar, “Uçak motoru durursa uçak düşer mi? Yıldırım çarparsa ne olur? Türbülanstan uçak düşer mi? gibi sorular yöneltiyorlar. Bu programa katılan katılımcıların büyük oranda korkularını yendiğini görüyoruz. Programımıza çok uçan ve uçma ihtiyacı olan insanlar geliyor” diye konuştu.

Verdikleri eğitim programı ile uçuş fobisini yenme oranında programın başarısının yüzde 95 ile 98 arası olduğunu söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Kökrek,
“Türk Hava Yolları’nın uçuş korkusunu yenme programının hekimi olarak görev yapıyorum. Bu program Türk Hava Yolları’nın sosyal sorumluluk kapsamında verdiği bir programdır. Gerçekten günümüzün getirdiği şartlardan dolayı yani uçuşa rağbetin artması ve ihtiyacın çıkmasından dolayıdır. Bu rahatsızlığını keşfeden çok insan oluyor ve bu konuda da yardım için müracaat ediyorlar. Dünyada da belli başlı uçuş şirketleri böyle program vermektedir. Uçuş fobisini yenme oranında programın başarısı yüzde 95 ile 98 arasındadır. Burada birinci grup eksik bilgiden kaynaklanan korkular var. İkinci yanlış bilgiden kaynaklanan korkular var. Ve en önemlisi de kendi kendine yenme ile uğraşıp yorgun düşenlerin geldiği grup olarak değerlendirebiliriz. Ağırlıklı olarak seyahate ve çok hızlı mekan değiştirmeye ihtiyacı olan, uzun mesafeler kat etmek zorunda kalan, zamanını çok hızlı değerlendirmek zorunda kalan iş adamları, öğrenciler ve onun dışında tatil yapmak isteyen aileler katılıyor. Ücret alınıyor. Program iki günlüktür. İkinci günü ekip birlikte seyahat yapıyor. Eğitimimizin iki önemli aşaması var. Birincisi teorik aşama, diğeri ise uygulama aşaması. Teorik aşamada pilotlarımız, teknik ekip, kabin ekibi ve psikiyatri olarak eğitim veriyoruz. Bunun yanından simülasyon eğitimi var. İkinci gün ise öğrenilenleri uygulama ve gerçekleştirme var. Normal uçuş yapıp ekip olarak sabah gidiyoruz akşam dönüyoruz” şeklinde konuştu.

UÇUŞ KORKUSUNU YENMEK İÇİN BURSA’DAN GELDİ
Uçakta son senelerde panik atak yaşadığını söyleyen sanayici Necati Tanşancak, “Bursa’dan katılıyorum. Sanayiciyim. Uçuş korkum var ve bunun için eğitimi tercih ettim. Şuanda buradayız ve inşallah bu uçuş korkusunu yeneceğiz. Şuan gayet rahatız. Tabi eğitmenimiz olsun, pilotumuz olsun birazdan psikiyatristimizin de vereceği eğitimler doğrultusunda daha da iyi olacağız. Şuanda aynı korkuyu yaşayan arkadaşlarla olduğumuz için biraz daha yenmiş durumdayız. Yıllarca uzak yakın mesafe uçtum. Son senelerde panik atak yaşadım. Bu da yılların getirmiş olduğu yorgunluğa bağlı galiba. Bununla beraber uçmak istemedim. Uçmak bir işkence haline geldi. İşlerimizi de aksattı. Son olarak eğitime katılalım dedik. İnşallah yeneceğiz bunu” dedi.

Uzun yıllardan beri uçtuğunu ancak bu korkuyu bir türlü yenemediğini söyleyen sanayici Hasan Korkmaz Can da, “Çok uçtum uzun yıllardan beri uçuyorum ama bir türlü bu korkuyu atamadık. Dolayısıyla son çare olarak burayı bulduk. Burası gayet hoş ve gayet sıcak bir ortam. Arkadaşlarla da tanıştık umuyorum başarılı geçecektir. Yükseklik ve türbülans gibi sabit korkularım vardı. Onları soruyoruz ve cevaplandırmaya çalışıyorlar. Tahmin ediyorum bir nebzede olsa faydalı olacaktır. Uçak korkusu ile ilgili ilginç bir şey yaşamadım ama bilinçaltında hep yükseklik, türbülans, iniş kalkış gibi veya şehir efsaneleri gibi şeylerden ibaretti. Bunları uzmanların ağzından dinleyerek korkularımızı yenmeye çalışıyoruz. Üç beş sene önce medyada görmüştüm bunu. O zamanlar müracaat etmiştim ama fırsat bulup gelemedim. Nihayetinde gözümüzü kararttık bu sefer buradayız” diye konuştu.

Ayda iki gün Cumartesi ve Pazar günleri bu kursların yapıldığını söyleyen Psikolog Merve Özer ise, “Psikiyatristlerimiz, uzmanlarımız ve teknik eğitmenlerimiz ile burada uçuş korkusunu yenmeye gelen katılımcılarla çalışmalar yapıyoruz. İki günlük bir program bu. Ayda iki gün Cumartesi ve Pazar gerçekleştiriyoruz. Uçuş korkusu tek başına yaşanmıyor genellikle. Bağlantılı olarak başka korkular da mevcut. Yükseklik korkusu olanlar, panik bozukluk yaşayanlar, panik atak krizi yaşayanlar da uçuş korkusu geliştirebiliyorlar. Bunlar birbirleri ile bağlantılı başka fobilerle de birleştiğinde ortaya birazcık kriz ortamları çıkabiliyor. Biz de onlara uçağa binmeden önce rahatlatıcı tekniklerle müdahale etmeye çalışıyoruz. Çok çeşitli kendine özgü değişik krizleri olan bir sürü danışanımız oldu burada. Çok keyifli şeyler yaşadık. Sonrasında gayet güzel kontrol ettik” dedi.

Editör: TE Bilişim