Türkiye’nin ilk ISO 9000 KYS Belgesi’ne sahip su ve kanalizasyon idaresi olduklarını hatırlatan Çetinavcı, “İçme suyu arıtma tesislerimizde 24 saat boyunca laboratuvardaki numune musluklarından alınan su, haftalık, günlük ve ikişer saatte bir yapılan kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerle incelenmekte ve denetim altında tutulmaktadır. Bursa’nın suyu, TS 266 standardı ve İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik şartlarına uygun sağlıklı ve güvenle içilmeye hazır olarak kent içme suyu şebekesine verilmektedir. Ayrıca Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nce içme suyu şebeke suyumuz denetlenmektedir” diye konuştu.
İçme suyu analizlerinin, içme suyu şebekesinden her iş günü 30 adet numune alınarak, bakteriyolojik analizlerinin yapıldığını belirten Çetinavcı, ayrıca her iş günü içme suyu şebekesinde yaklaşık 100 noktada serbest klor miktarı ölçülerek dezenfeksiyon sisteminin kontrol edildiğini ifade etti. Kimyasal analizlerin, her altı ayda bir ağır metal ve diğer kimyasal analizlerin ise yılda bir kez radyoaktivite analizlerinin yapıldığına dikkat çeken Çetinavcı, dezenfeksiyon sisteminin sürekli çalıştığını vurguladı.
Planlanan arıtma tesisleri yatırımlarına ilişkin de bilgi veren Çetinavcı, “Alman Kalkınma Bankası ile imzalanan kredi kapsamında, 1 adet ‘ileri çamur kurutma tesisi’ ve 6 adet ‘atık su arıtma tesisi’nin yapımını gerçekleştireceğiz. Kredi kapsamındaki projelerin tahmini toplam maliyeti 60 milyon euro olup, bunun yüzde 50’si Alman Kalkınma Bankası’ndan, diğer yüzde 50’si öz kaynaklardan karşılanacaktır. İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu projelerinin yapımının finansmanı için de Avrupa Yatırım Bankası ile kredi anlaşması imzalanmıştır. Bu kredi kapsamındaki projelerin tahmini toplam bedeli 100 milyon euro olup, bunun 50 milyon eurosu Avrupa Yatırım Bankası tarafından karşılanacaktır” dedi.
Editör: TE Bilişim