İzmir'de yürekleri yakan facia: İzmir'de yürekleri yakan facia:
  Genç işsizlerin oranı yüzde 17’yi aştı. Büyümenin istihdam oluşturması ve en önemlisi gençlerimize umut vermemiz lazım. Bunun için önce barış ve huzur ortamı sağlanmalı, seçimlerin hemen ardından da gündem ekonomi olmalı” dedi. 
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2015 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 ile, 2014 yılı birinci çeyrekten sonra en yüksek büyüme rakamı yakalandığını belirterek, “Aralıksız büyüme 23 çeyreğe ulaştı. Bu arada yüzde 2,3 olan ilk çeyrek büyümesi ise yüzde 2,5 olarak güncellendi. Böylece Türkiye 2015 yılının ilk yarısında yüzde 3,1 büyümüş oldu” dedi. Demirtaş, büyümede iç talebin ve özel tüketimin etkili olduğuna dikkat çekerken, ihracattaki düşüşe rağmen; otomotiv, konut ve beyaz eşya gibi bazı temel sektörlerdeki güçlü satış trendi, ülkemiz ekonomisinin üçüncü çeyrekte ılımlı da olsa büyümeye devam edeceğini gösterdiğini belirtti.

“GENÇLERE UMUT VERMEMİZ LAZIM”
Demirtaş, büyümenin sevindirici ve umut verici olmasına karşın, bu büyümenin istenilen istihdamı oluşturmadığını söyledi. Demirtaş, “Her dönem işgücü ordusuna yenileri katılıyor. En son rakamlara göre, son bir yıl içerisinde 901 bin kişi iş piyasasına katıldı. Hızla artan işgücüne iş imkanı sağlayabilmek, ekonominin hızla büyümesine bağlı. Yatırımlar, üretim artacak ki bu kadar insana bir yıl içinde iş bulunabilsin. Büyümemiz sürüyor ama istediğimiz oranda istihdam oluşturmuyor. İşsizlik yüzde 9.6’ya yükseldi. Genç nüfusta işsizlik oranının devamlı yükselmesi en olumsuz gelişme. Geçen yıl 16,7 olan genç işsiz oranı bu yıl 17,7’ye yükseldi. Bir de bunun yanında umudunu kaybedip de iş aramayan ve iş beğenmeyen ciddi bir kesim var. Onlar işsizlik istatistiklerine dahil bile değil” diye konuştu.
Gençlerin umudunu yitirmemesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, “Gençlerimize umut vermemiz lazım” dedi. Türkiye ekonomisinin terörün gölgesinde ve beklentilerin ötesinde büyümesinin her şeye karşın anlamlı olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Bu da ekonomik potansiyelimizi gösteriyor ama bizim için yeterli değil. Büyümemiz çok daha yüksek olmalı ki gereken istihdamı oluşturabilelim. Bunun için önce barış ve huzur ortamı sağlanmalı, seçimlerin hemen ardından da gündem ekonomi olmalı. Heyecana neden olacak yeni bir büyüme dalgasının ilk adımları atılmalı. Daha çok yatırım ve daha çok üretim yapmak gerekli. İş ve yatırım ortamını iyileştirmek, bürokratik işlemleri azaltmak, hukuk sistemini yabancı sermayeyi teşvik edici yönde revize etmek, katma değerli üretim ve ihracat yapan firmaları ödüllendirmek ve desteklemek gerekiyor” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim