İzmir’de ilkokul öğrencilerinden 10 kasım koreografisi İzmir’de ilkokul öğrencilerinden 10 kasım koreografisi
Bir kelebek türü olan tırtılların Bozdağ ve çevresindeki ormanlarda bulunan çam ağaçlarında hızla yayıldığını belirten vatandaşlar, konuyla ilgili önlem alınması gerektiğini, aksi takdirde çam ağaçlarının hızla yok olacağını iddia ettiler. 
Ödemişli mikrobiyoloji uzmanı doktor Bilge Kayhan, son zamanlarda yaptığı çevre gezilerinde ormanlardaki çam ağaçlarında çok sayıda bu böcekten gördüğünü belirterek, “Çamların görüntüsü gerçekten çok kötü. Bu zararlının çamın büyümesini engellediğini biliyorum. Zararlı ile biyolojik mücadele yapıldığını duymuştum. Ama çevremizde böyle bir mücadele yürütülüyor mu bilemiyorum. İlgililer biran önce çözüm bulmaya çalışsalar iyi olur” dedi.
Beydağ, Kiraz ve Bozdağ’daki ormanlarda yer yer zararlı ile karşılaştığını belirten Kayhan, “Uzmanlar ülkemizin her geçen yıl çöl iklimine dönüştüğünü söylüyorlar. Bölgemiz sıcak iklime sahip bir iklime sahip. Yangınlardan ormanlarımızı koruyamıyoruz. Bir de bj tür zararlılar olunca, yeşili korumakta zorlanıyoruz. Yetkililerin biran önce konuyla ilgili mücadele etmelerini rica ediyorum” şeklinde konuştu.

ZARARI NEDİR?
Çam kese böceği ağaçlarda kötü bir görüntüye neden oluyor. Yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer zararlıların gelmesine zemin hazırlıyor.
Böcek yoğunluğu az olduğu zaman genellikle orman açıklıklarının kenar şeridinde veya münferit ağaçlarda görülür. Fakat yoğunluk arttıkça arız olduğu ağaç adedi çoğaldığı gibi her ağaçta görülen kese adedi de çoğalır. Çam kese böceği kitle üremesi yaptığında ibrelerin tamamını yok ederek ağacı çıplak hale getirir. Tırtıllar keselerini genellikle tepe sürgünlerine yakın dallara veya tepe sürgününün bulunduğu dal çatallarına yapar. İlk 3 gömlek değişimine kadar devamlı sürgün değiştiren zararlı kışlık kesesini ördükten sonra bir daha kese değiştirmez ve onu barınak olarak sonuna kadar kullanır. Zararını bu keseden çıkıp dolaşarak yapar ve aynı keseye döner.

MÜCADELESİ:
Çam kese böceği ile mücadele yöntemleri, entegre mücadele ve biyolojik mücadele olmak üzere iki şekilde yürütülüyor. Bu yöntemlerin uygulamaları ise şöyle oluyor:
Mekaniksel savaş: Keseleri ağaç üzerinden kesip toplayarak yakma, yumurta koçanlarını toplamak suretiyle yok etmek, krizalitlerini topraktan çıkarıp toplayarak yok etmek ve nihayet keseler içersine petrol dökmek suretiyle öldürmek şeklinde uygulanır.
Kimyasal savaş: Çam kese böceği ile mücadelede en uygun zaman tırtılların l. ve 2. stadlarda, çok küçük ve korumasız olduğu, parazit ve yırtıcıların ise henüz doğada bulunmadığı evrede yapılan ilaçlama kesin netice vermektedir. İlaçlama, yağışsız, açık mümkünse çok hafif meltemli bir havada yapılmalıdır. Bunun için yerel meteorolojik durum iyi takip edilmelidir.
Biyolojik savaş: Bu yöntem, gerek yapay olarak üretilen gerekse doğada mevcut organizmaların korunması şekliyle çoğaltılan canlılardan yararlanarak, zararlı böceklerin populasyonunu azaltmak ve onları zararsız halde baskı altında tutabilmek yöntemidir.
Kimyasal mücadelenin en büyük sakıncası çoğu zaman faydalı böceklerin de yok edilmesidir.

Editör: TE Bilişim