tesisinin bulunduğunu, daha sonra bu rakamın İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Kurulu tarafından önce 110 bin metrekareye, ardından da 65 bin metrekareye düşürüldüğünü vurgulayan Şen, "Tarih kokan üç köyün ortasındaki alan yerine bu deponi alanı başka bir yere kurulamaz mı?" diye sordu.
Bölgede 2007 yılında yapılan araştırmalarla tespit edilen Nekaia antik kentine ait kalıntıların bulunduğunu kaydeden Şen, "Burada 2007'de yapılan araştırmalarla birtakım eserlere rastlandı ve 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuru yapıldı. Pek çok haritada yer alan Nekaia kentinin kalıntıları burada bulunuyor. Burada milattan sonraki ilk yıllarda Roma için sikke basıldığına dair çeşitli kaynaklarda bilgiler var. Ödemişli tarihçi Behiç Galip Yavuz'un 'Ödemiş'in Tarihi' adlı
kitabında burada piskoposluğun kurulduğundan bahsediliyor. Köyümüzün kuzeyindeki bu alanda bir tarih yatıyor. Biz buranın turizme kazandırılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Yabancı tarih araştırmacılarının da Nekaia kenti üzerine çeşitli yazılarının bulunduğunu belirten Şen, "Tarihin yanı başında bu tesisin kurulması son derece üzücü. Bölge tescillendikten sonra projedeki alan dörtte üç oranında küçüldü. Halen daha bu bölgede ısrarcı olunmasına anlam veremiyoruz. Sadece Türkönü halkı değil, çevre köyler de gerek tarihi eserler açısından gerekse de verimli toprakların yanı başında çöp depolanacak olması nedeniyle rahatsız. Her ne kadar tarihi eserlere zarar verilmeyeceği
söylense de böyle bir tarihsel varlığın yanı başında çöp depolama tesisinin kurulması şart mı? Yetkililerimizden bu konuda bir düzenleme bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim