Erdoğan: ''Paris’te keyif çatmaya gelince paranın sınırı yok” Erdoğan: ''Paris’te keyif çatmaya gelince paranın sınırı yok”
Abdullah Gül, Tunuslu vekillere hitaben yaptığı konuşmasında, "Al rengiyle, hilal ve yıldızıyla adeta kadim kardeşliğimizin timsalidir bayraklarımız. Akdeniz'in iki yakasında bulunan Türkler ve Magriblilerin ortak paydasıdır ay ve yıldız. Bu benzerlik halklarımızın geçmişteki kader birliğinin, sevgi ve muhabbetinin bir tezahürüdür. 400 yıllık ortak tarihimizin bir ifadesidir" diye konuştu. "Halklarımızın kader birliği, Tunus'un, Cezayir'in, Libya'nın, hatta Fas'ın Avrupalı sömürgeci güçlerin boyunduruğu altında Endülüs'ün akıbetine uğramasını engellemiştir" diyen Gül, "Aynı şekilde kardeş Magrib ülkeleri halklarının verdiği destek ve yetiştirdikleri büyük devlet adamları, Kaptan-ı Deryalar ve gözü pek leventler sayesinde, Türkler Akdeniz'de bir güç olarak varlıklarını sürdürmüşler; böylece, Türk ve Müslümanları Avrupa'dan ve Anadolu'dan atma çabaları sonuçsuz kalmıştır" dedi.
"TUNUS'LA DAYANIŞMA İÇİNDE OLMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR"
Türkiye'nin, devrimin ardından yaşanan geçiş sürecinde, Tunus'la "her türlü dayanışmayı sergilemesinin boynunun borcu" olduğunu kaydeden Gül, "Parlamenter, çoğulcu demokratik bir rejimin oluşturulması uzun zaman, sabır ve emek isteyen bir süreçtir. Bu süreçte, ülkemizin siyasi, ekonomik ve toplumsal kazanım ve tecrübelerini, Tunus'la paylaşmaktan memnuniyet duyarız" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, "Bu anlayıştan hareketle, Türkiye, 14 Ocak Devrimi'ni ilk destekleyen ülkelerden biri olmuştur. Devrimin hemen ardından ülkemizden pek çok heyet Tunus'u ziyaret etmiştir. Eylül 2011'de Başbakan Erdoğan beraberinde çok sayıda Bakan olduğu halde Tunus'a gelerek, kardeş Tunus halkının heyecan ve sevincini coşkuyla paylaşmıştır. Öte yandan, Dışişleri Bakanınız Sayın Rafik Abdesselam'ın iki ay önce ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye yapmış olmasından büyük memnuniyet duyduk. Söz konusu ziyaret sırasında "Türkiye ile Tunus arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi" kurulması kararlaştırılmıştır" diye konuştu.

"TUNUS, ARAP ALEMİNİN İSTİKBALİNE IŞIK TUTACAK BİR FENER"
Arap Baharı'nın, Arap Uyanışı'nın, fitilini ateşleyen ülkenin Tunus olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, milletvekillerini işaret ederek, "Sizler sadece Tunus'un değil tüm Arap aleminin istikbaline ışık tutacak bir fenersiniz" ifadesini kullandı.
"Sizler tarih yazmıyor, yapıyorsunuz" diyen Gül, "Tunus halkının başarısı gerçekten tarihidir. Daha önce yaptığım pek çok konuşmada Tunus Devrimi'nin ateşlediği Arap Baharı'nı Avrupa'daki 1848 ve 1989 devrimlerine benzettim. Yaşanan dönüşümün tarihin hızlanmasından kaynaklanan geri dönülemez bir süreç olduğunu hep vurguladım" şeklinde konuştu.
Gül ayrıca, "Şu anda çatısı altında bulunduğumuz Ulusal Kurucu Meclis Arap Baharı'nın etkilerini yaşayan ülkeler arasında, Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı'nı seçebilmiş, hükümetini kurabilmiş tek meclistir" dedi.

"DEVRİMİ EN AZ MALİYETLE GERÇEKLEŞTİRDİNİZ"
Tunusluların, Yasemin Devrimi'ni, diğer ülkelere kıyasla, en az maliyetle gerçekleştirdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, "Daha fazla kardeş kanının dökülmesine, yeni kin ve nefret tohumlarının ekilmesine izin vermediniz. Devlet kurumlarının tahrip olmasına müsaade etmediniz" şeklinde konuştu.
"Tunuslu genç ve aydınların kıvılcımını yaktığı bu devrim de, Batı Avrupa ve Amerika'da cereyan eden birinci demokrasi dalgası, 1989'dan sonra Doğu Avrupa ve Latin Amerika'da yaşanan ikinci demokrasi dalgası gibi tarihteki yerini alacaktır" diyen Gül konuşmasına şöyle devam etti:  "Tunus'un önemli merhale katettiği demokratikleşme sürecini başarıyla neticelendirmesi, Mısır'da, Libya'da, Yemen'de ve Suriye'de sizi izleyenlere ilham ve umut verecek, onlara rehberlik edecektir. Bu nedenle, sadece Tunus için değil, tüm Araplar, tüm Müslümanlar ve nihayet tüm insanlık için başarılı olmak mecburiyetindesiniz. İşte tarih yapmaktan kastım budur. Bu tarihi geçiş sürecinde, Tunus halkının tüm kesimlerini kucaklayarak, eski ideolojik bölünmeleri arkanızda bırakarak ilerlemelisiniz."

"DEVRİM EKONOMİK OLARAK TABANA YANSIMALI"
Demokratik kazanımların güçlendirilmesi ve daha da ilerletilmesi için en önemli faktörün başarılı bir ekonomik altyapı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Bunu Türkiye'de yaşadığımız tecrübelerin ışığında söylüyorum" diye konuştu.
"Devrimin heyecanının tazeliğine rağmen, Tunus'ta da halkın demokratik idarelerden temel beklentisi her zaman ekonomik sorunlarına çare bulunması, özgürlükler alanının genişletilmesi olacaktır" diyen Gül, "Bu anlayışla, artık özgüven içinde gerekli hukuki ve ekonomik reformları süratle hayata geçirmek durumundasınız. Söz konusu reformları hayata geçirirken gerçekçi olmalısınız, orta ve uzun vadeli programınızı sabır ve sebatla uygulamalısınız. Elbette bu politikalar çok çalışmayı ve tüm Tunus halkı için büyük fedakarlıkları gerektirmektedir" diye konuştu.  Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, "Tunus da, Türkiye de, gaz ve petrol gibi doğal kaynaklar bakımından zengin olmayan ülkelerdir. Bununla birlikte, ülkelerimiz beşeri kaynaklar bakımından son derece zengindir. Ekonomik kalkınmamızda doğal kaynaklar ve enerji bakımından noksanlarımızı, daha fazla çalışarak, beşeri sermayemizden azami ölçüde yararlanarak ve doğru zamanda, doğru politikaları uygulayarak telafi edebiliriz. Bu konuda, büyük bir özgüven içinde olunmalıdır. Zira, iktisadi düşünceler tarihinde bugünkü serbest piyasa ekonomisi anlayışına referans gösterilen İbn-i Haldun'un yüzyıllarca önce Mukaddime'de yazdıkları, ortak kahramanımız Tunuslu Hayrettin Paşa'nın reformcu politikaları, bugün dahi bizlere ışık tutacak niteliktedir" dedi.

"TUNUS'LA EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZİ DERİNLEŞTİRMEK İSTİYORUZ"
"Tunus ile ekonomik ilişkilerimizi her bakımdan genişletmek ve derinleştirmek istiyoruz" diyen Gül, "Ekonomik işbirliği ve dayanışmamızı artırmak için yatırımcı özel müteşebbislerimizi Tunuslu işadamlarıyla birlikte Tunus'ta yatırım yapmaya teşvik ediyoruz. Nitekim bu doğrultuda çok sayıda işadamımızı Tunuslu karşıtlarıyla buluşturduk. Devlet olarak bu işbirliğini artırmak ve Tunus'a yönelik yatırımları teşvik etmek amacıyla Türk Eximbank'ın Tunuslu işadamlarına ilk etapta 500 milyon dolarlık kredi
açmasını sağladık. Ayrıca, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı'nın Tunus'ta ofis açmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir" şeklinde konuştu.  Cumhurbaşkanı Gül konuşmasını, "Yasemin Devrimi ve dolayısıyla Arap Baharı'nın kıvılcımını yakan Muhammed Buazizi olmak üzere, daha özgür, daha adil ve daha onurlu bir hayat için canlarını feda eden tüm şehitleri saygı ve rahmetle anıyorum. Geride bıraktıkları aileleri ve yakınlarına Yüce Allah'tan sabır ve başsağlığı diliyorum" sözleriyle bitirdi.
Editör: TE Bilişim