19 yaşındaki genç organlarıyla umut oldu 19 yaşındaki genç organlarıyla umut oldu
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, konuk olduğu TGRT Haber Günün İçinden programında depreme karşı alınan önlemler ve kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Başkan Altepe, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile ortak yürüttükleri “Bursa İçin Zemin Sınıflaması ve Sismik Tehlike Değerlendirilmesi Projesi”, kapsamında yeraltı hareketlerini yakından izlediklerini söyledi. Şu ana kadar Bursa ovasının ana kaya derinliğinin araştırılması amaçlı ve Bursa Ovasının yeraltının daha detaylı incelenmesini sağlayacak 100 adet aletsel ölçüm yapıldığını belirten Başkan Altepe, “Deprem enerjisinin hangi zeminde ne kadar büyüyeceği yani ne kadar hissedileceğine yönelik 275 adet jeofizik ölçüm yapıldı. Proje titreşim ölçüm cihazı ile 150 noktada yerin salınımı ölçülürken, 503 noktada zemin hakim titreşim periyodu ve zemin büyütmesi ölçülüyor. 205 noktada ana kaya topoğrafyası ve derinliği tespit edilirken, Bursa’yı izleyen 10 adet deprem izleme istasyonu sayısı bu protokol kapsamında 15’e çıkarıldı. Bursa’daki mevcut olan veya olması muhtemel fayların etkinliği gözleniyor. Adeta bir rasathane gibi çalışıyoruz. Türkiye’nin herhangi bir noktasında meydana gelen hareketlilikleri tespit edebildiğimiz gibi Bursa’da belirlenen hareketlilikleri de anında sisteme aktarabiliyoruz” diye konuştu.

DÖNÜŞÜM İÇİN HER GÜN BİR YIKIM

Yıpranan yapı stoklarının yenilenmesi, riskli yapıların kaldırılması yönündeki çalışmalar açısından yeni çıkan yasanın büyük kolaylıklar getirdiğini ifade eden Başkan Altepe, “Biz bu yasa çıkmadan önce dönüşümü Bursa’da çoktan başlattık. Örneğin kentin merkezinde çöküntü bölgesi haline gelen 5 mahalleyi yıkarak kaldırdık. Son 8 yılda 2 bin 300 binayı kamulaştırarak yıktık. Kentsel dönüşüm sadece yıkılan binaların yerine yenilerini yapmak anlamına gelmiyor. Mevcut planları uygulamak bile önemli bir döşüm. Bizim kamulaştırmalarımız yüzde 70’in de yol açma çalışmalarına gidiyor. Planlarda olan ancak uygulamada bulunmayan yolları açmak için neredeyse her gün bir bina yıkıyoruz. Böylelikle kentin yıpranan bina stoku ortadan kaldırılırken, bu alanlar yol, park, spor tesisi gibi alanlar olarak yeniden kente kazandırılıyor” dedi.

VATANDAŞ BİLİNÇLENMELİ

1999 Marmara Depremi’nin ardından güvenlik katsayılarının artmasıyla birlikte yapı stokunun güçlü hale geldiğini ifade eden Başkan Altepe, ancak 1999 öncesi yapılan yapıların hale risk oluşturduğunu kaydetti. Bu konuda en önemli görevin vatandaşlara düştüğünü vurgulayan Başkan Altepe, “Biz belediyeler olarak tüm binalarımızı gözden geçirdik. Kamu kurumları, hastaneler, okular gözden geçirildi ve gerekli önlemler alındı. Nasıl biz kendi binalarımızı gözden geçiriyorsak vatandaş da kendi oturduğu evini kontrol ettirecek. Çünkü bir deprem olduğunda o binanın altında kendisi kalacak. Bu konuda vatandaşlar istekli
olmalı. Gelip bize, ‘Benim oturduğum site depreme dayanıksız. Burayı yıkıp, daha güçlü konutlar yapalım’ demeli. Bizde gerekiyorsa imar artışı verelim, buda yetmiyorsa devler binasını yenileyenlere kredi imkanı sağlıyor. Bunlarda yararlansınlar. Eğer herkes kendi binasını kontrol ettirirse zaten ortada bir tehlike de kalmayacak” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim