Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü'nde kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Yıldız, kahvaltı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin rüzgar enerjisinin ekolojik dengeyi bozduğu iddialarını hatırlatması üzerine Yıldız, "Her bir üretilen enerji kaynağına olan itirazın ister ekolojik denge, ister farklı gerekçelerle olsun dikkate alınması gerektiğini söylemeliyim. Bunların değerlendirilmesi gerektiğini söylemeliyim ama önemli bir kısmının da kalkınmaya olan itirazlar olduğunu belirtmem lazım" dedi.

Her yapılan işin ideal olamayacağını anlatan Yıldız, "Rüzgar santrallerinin zararlı olduğunu söylerseniz ben o zaman çayımı, kahvemi içtiğim yerden de doğalgaz siparişimi vermek zorunda kalırım. Bu doğru bir şey değil" diye konuştu.

Hem yerli üretimin hem de yerli kaynakların artırılması gerektiğine dikkati çeken Yıldız, rüzgar santrallerinin, hidroelektrik santrallerinin ve yerli üretim kaynaklarını etkileyen birçok kaynağın harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Yıldız, "Torba Yasa'da enerji sektörüyle alakalı yatırımların gerçekte yapılmadığı şeklinde eleştiriler var, bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?" sorusuna, "Yatırımların özellikle özel şirketler tarafından eksik yapıldığını söyleyemem. Bazı yerlerde aksaklıklar olmuyor değil, bu geçiş dönemidir. Bu bir değişimdir, kamu eliyle görülen bu dağıtım hizmetlerinin özel sektör eliyle kullanıldığı bir ortama doğru geçiyoruz. Bir kısım hatalar eksiklikler olabilir, bunları da biz yerinde gidip görüyoruz" cevabını verdi.

Kıbrıs'taki petrol arama çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Yıldız, hem karada hem de denizde bu çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

AKARYAKIT İNDİRİMLERİ

Akaryakıtta herhangi bir indirime gidilip gidilmeyeceğini sorulması üzerine ise Bakan Yıldız, "Fiyatlardaki indirim, zam artışı ham petrol fiyatlarını takip eden bir mekanizma. Gerek motorinin, gerekse benzinin fiyatları bu şekilde devam etmektedir" diye konuştu.

Doğalgazda herhangi bir indirimin söz konusu olmadığını bildiren Yıldız, doğalgazda yüksek fiyattan dolayı şişmiş bir stok olduğunu söyledi. Yıldız, "BOTAŞ, şu anda rakamlar itibarıyla baktığımızda eksidedir. Dolayısıyla vatandaşımızın bu ihtiyacını olabildiğince makul fiyatlarla karşılamasını temin edecek bir yapıyı kurgulamaya çalışıyoruz" dedi.

Doğalgaz ve elektrikte herhangi bir sıkıntı öngörmediklerini belirten Yıldız, atmosferi açık bir işletmecilik yapıldığını ve 1 milyon kilometrelik bir iletim ve dağıtım hattından bahsedildiğini söyledi. Yıldız, "Zaman zaman patlamalar, çatlamalar olabiliyor. İklim değişikliğinin önemli tesirleri var" diye konuştu.

Bakan Şimşek: "Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek." Bakan Şimşek: "Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek."

 

"ENERJİ SEKTÖRÜ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR"

Yıldız, enerji sektörünün büyümeye devam ettiğine dikkati çekerek, "Yüzde 8.4'lük bir rakam bizim memnun olduğumuz bir rakamdır ve uluslararası yatırımcıların özellikle son iki aydaki Türkiye'ye olan rehabetlerinin daha da çok artması, global krizin tehdit yanını Türkiye'de fırsata dönüştürmekle alakalıdır. Türkiye enerji sektörü ile alakalı büyümesini özel sektörle devam ettireceği ile alakalı iradesini kullanmasıdır" dedi.

Yıldız, iki nükleer güç santralinin inşasının başlamış olması ve 2023'e kadar işletmeye geçecek olmasının ekonomiye yaklaşık 45 milyar dolarlık bir katkı sağlayacağını ifade etti. Yıldız, yalnızca yerli kömür kaynaklarının 17-18 bin megavatlık bir enerji santraline dönüşmüş olmasının ekonomiye 25 milyar dolarlık bir katkı sağlayacağını söyledi. Yıldız, rüzgar santrallerinin ise ekonomiye yaklaşık 15 milyar dolarlık bir katkı sağlayacağını, bunların her birisinin olabildiğince yerli kaynaklardan yapılacağını kaydetti.

Bugün açıklanan TÜİK verilerine de değinen Yıldız, "Enerji sektörünü bu rakamlar şu açıdan ilgilendirmektedir. Bize kredilendirme ile alakalı özellikle bankacılık sektöründe kredilendirme rakamları bizim için önemli. Uluslararası kredi verecek kuruluşların Türkiye'ye bakışını çok etkileyen bir konu" dedi.

Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından Muğla Yatağan'da toprak döküm sahalarına zeytin ağaçları dikildiğini hatırlatan Yıldız, bu bölgede 28 ton zeytinden yılda 6,5 ton zeytinyağı üretildiğini ifade etti.


Editör: TE Bilişim