BİR AY EĞİTİM ALDILAR
Yaklaşık 100 bin Down Sendromlu bireyin yaşadığı düşünülen Türkiye’de, bu bireylerin toplumdaki yerlerinin iyileştirilmesi, toplumun engellilik algısının değiştirilmesi, ileride akademik çevreler/kamu kurumları/sivil toplum örgütlerince yapılması gereken çalışmalara ön ayak olması amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında gençler, bir ay boyunca İzmir Üniversitesi öğrencileri eşliğinde ritim enstrümanları çalmayı öğrendi.
Down Sendromlu bir genç olan Turizm ve Otelcilik Programı öğrencisi Deniz Ayçe Karagöz, İZÜ’de yüzde 50 burs ile eğitimini sürdürüyor. İngilizce ve Almanca eğitiminin yanı sıra stajlarını da başarı ile tamamlayan ve hatta iş teklifi alan Deniz Ayçe Karagöz, proje içinde yer almaktan büyük keyif aldığını ifade etti. Karagöz, “Aldığım eğitim ve üniversitemden çok memnunum. Öğretmenlerim ve arkadaşlarım ile ilişkilerim çok güzel. Bana yardımcı olmak için gösterdikleri özveriye teşekkür ederim” dedi.
"BAKIŞ AÇIMIZ DEĞİŞTİ"
Proje hakkında bilgi veren İZÜ Mühendislik Fakültesi öğrencisi ve Ritim Kulübü eğitmeni Cihat Yılmaz, “Üniversitemizde Down Sendromlu bir arkadaşımızın bulunması, hepimizin konuya bakış açısını olumlu etkiledi. Deniz Ayçe Karagöz ile birlikte eğitim almamız, Down Sendromluların olanaklar sunulduğunda ne kadar başarılı olabileceklerini bize gösterdi. Proje sayesinde kendilerine fırsat sunulduğunda öğrenme ve uygulama becerilerini geliştirebildiklerini gösteren bu gençler ile hem eğitici hem de keyifli zaman geçirme fırsatı bulduk” dedi.
DOWN SENDROMU NEDİR?
Down Sendromu, vücut hücresinde fazladan bir kromozom bulunması sebebiyle olan genetik bir durumdur. Down Sendromu bir hastalık değildir ve kalıtsal değildir. Hamilelikte tesadüfen meydana gelir.
Down Sendromlu herkes, farklı derecelerde öğrenme güçlüğüne sahiptir. Bazı fiziksel özellikler Down Sendromlular arasında yaygındır ve onlar bazı tıbbi problemlere yatkın olabilirler. Fakat unutulmaması gereken şey; Down Sendromluları'nın her biri bireyseldir, onların kim olduğunu, kendi güçlü ve zayıf yönleri ile kişisel davranışları belirler.
Editör: TE Bilişim