İzmir'de çocuğuna bıçak dayayan baba tutuklandı İzmir'de çocuğuna bıçak dayayan baba tutuklandı
Bu kapsamda Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek çalışma ile Kordonboyu’ndaki tüm binalarda 100’er metre aralıklarla yaklaşık bin 200 metre derinliğe kadar zemin ve depreme dayanıklılık araştırması yapılacak. Bir ay sürecek çalışmadan elde edilen veriler, Ege-Koop Proje Merkezi’nin ürettiği “Kordon Kent Yenileme Projesi”nde kullanılacak… DAUM Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, “Gelişen teknoloji ışığında bu çalışmalar artık her bölgede gerçekleştirilmeli. Sayın Hüseyin Aslan’ı bu duyarlılığından dolayı kutluyorum” derken, Ege Koop Genel Başkanı da Hüseyin Aslan da, “Bu çalışma ışığında hazırlayacağımız Kordon Projemiz ile nasıl bir kentsel dönüşüm vaad ediyoruz herkes görmüş olacak” dedi. 
Çalışmanın startı Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Akçığ başkanlığındaki on kişilik ekiple Gündoğdu Meydanı’nda verildi. Rüzgarın ve gün içindeki trafik yoğunluğunun etkisini en aza indirmek amacıyla akşam saat 22.30'da başlatılan çalışma ile jeofizik uygulamaları yürütülecek, Cumhuriyet Meydanı ile Liman arasını içeren Kordonboyu’ndaki tüm binalarda zemin ve depreme dayanıklılık araştırması yapılacak.
ASLAN: TEKNOLOJİDEN UZAK DURAMAZSINIZ
Bugüne kadar İzmir’in on bir ilçesinde on bir konut projesine imza attıklarını, sarsıcı hemen her depremde bu alanlara giderek durumu bizzat yerinde takip ettiğini belirten Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “Teknoloji sürekli gelişiyor. Bundan on yıl öncesine kadar zemine dayalı çalışmalar bir elin parmaklarını geçmezken bugün artık çok sayıda uygulamalardan bahsetmek mümkün. Bilgisayarlar ve geliştirilen yazılımlar sayesinde artık proje uygulayacağınız alanın zeminini, olası bir depremde zeminin ne tür etkilere maruz kalabileceğini bilmek, buna göre organize olmak mümkün” dedi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN NE ANLADIĞIMIZI HERKES GÖRECEK”
Kordonboyu için önümüzdeki aylarda açıklamayı planladıkları Kent Yenileme Projesi üzerine çalıştıklarını, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi ile de mevcut alanın verilerini oluşturma yönünde işbirliğine gittiklerini kaydeden Aslan, “Türkiye’de ilk kez uygulanacak bu çalışma ile alanda yaklaşık bin 200 metre derinliğe kadar zemin etüdü ayrıntısı ile yapılmış olacak. Bölgedeki binaların yaşının en az 30-40 yıl olduğunu düşündüğümüzde çalışmanın değeri çok daha iyi anlaşılacaktır. Buradan elde edeceğimiz verileri Proje Merkezimizin Kordon Kent Yenileme Projesi’nde kullanacağız. Zaten kentsel dönüşüm denince ne anladığımız, İzmir için nasıl bir kentsel dönüşüm hayal ettiğimizi de yine bu proje ile herkese göstermiş olacağız” dedi.
PROF. ZAFER AKÇIĞ: TÜRKİYE’DE İLK
DAUM Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ ise, Türkiye’de son yıllarda oluşan depreme bağlı yapı hasarları ve zemin ile yapı arasındaki ilişkilere dikkati çekerek, “ Deprem dalgaları yer içinde yayılırken ne kadar çok değişirse yeryüzüne ulaştığında yıkıcı olma olasılığı artmaktadır. Eğer bir bölgede deprem olmadan önce deprem dalgalarının kaç metre derinlikten itibaren ve ne kadar etkileneceği saptanırsa, yapılarda bu özelliklere göre yapılırsa can ve mal kayıpları azaltılmış olur. Aslında biz 2008-2012 tarihleri arasında TÜBİTAK Kamu Projeleri kapsamında İzmir’de 1 kilometre aralıklı toplam 340 noktada zemin araştırması yapmıştık. Ancak Ege-Koop ile gerçekleştirdiğimiz bu çalışma Türkiye’de ilk oluyor çünkü bunu 100’er metre aralıklarla gerçekleştireceğiz. Biz verileri oluşturup, Ege-Koop’a sunacağız, Ege-Koop’ta veriler ışığında bu bölge için yenileme projesi hazırlayacak. Sayın Aslan’ı bu duyarlılığından dolayı ayrıca kutluyorum” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim