Egzama, ciltte kaşıntılı, kırmızı ve iltihaplı döküntülerle kendini gösteren kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık, yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve günlük yaşamda çeşitli zorluklara neden olabilir. Batıgöz Sağlık Grubu Balçova - İzmir şubesinde Dermatoloji Uzmanı olarak hizmet veren Uzm. Dr. Rahime Kaşıkaralar, egzama belirtileri, tetikleyiciler ve tedavi yöntemleri üzerine kapsamlı bilgiler sundu.

Egzama, genellikle ciltte kuruluk, kaşıntı, kızarıklık ve şişlik ile kendini gösterir. Uzm. Dr. Rahime Kaşıkaralar, egzama belirtilerinin kişiden kişiye değişebileceğini ancak en yaygın belirtiler arasında ciltte kabarcıklar, kalınlaşma ve çatlaklar bulunduğunu belirtti. Özellikle geceleri artan kaşıntının, egzamanın en rahatsız edici belirtilerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Yaz Kilolarından Kurtulmak İçin 12 Altın Öneri! Yaz Kilolarından Kurtulmak İçin 12 Altın Öneri!

Tetikleyiciler ve Bakım Yöntemleri

Egzama belirtilerini tetikleyen pek çok faktör bulunmaktadır. Uzm. Dr. Rahime Kaşıkaralar, egzamanın tetikleyicileri arasında stres, deterjanlar, sabunlar, alerjenler ve sıcak-soğuk hava değişimleri gibi çevresel faktörlerin yer aldığını söyledi. Ayrıca, bazı gıdaların da egzama belirtilerini artırabileceğini belirtti. Egzama hastalarının bu tetikleyicileri tanımlayarak uzak durmaları büyük önem taşır.

Egzama tedavisinde, hem cilt bakımı hem de tıbbi tedavi yöntemleri önemli rol oynar. Uzm. Dr. Rahime Kaşıkaralar, egzama ile yaşamı kolaylaştıracak günlük bakım ve tedavi yöntemlerini şöyle sıraladı: Egzamalı cildin nem kaybına daha yatkın olduğunu belirten Uzm. Dr. Rahime Kaşıkaralar, nemlendiricilerin düzenli olarak kullanılmasını ve cilt kuruluğunun önlenmesini tavsiye etti. Nemlendiricilerin, cildin su tutma kapasitesini artırarak kaşıntıyı ve kuruluğu azalttığını ifade etti.

Tedavi Yöntemleri

Egzama belirtilerini hafifletmek için steroid içeren kremler kullanılabilir. Uzm. Dr. Rahime Kaşıkaralar, steroid kremlerin iltihaplanmayı ve kaşıntıyı azaltarak cildin iyileşmesini sağladığını ancak bu kremlerin uzun süreli kullanımının bazı yan etkilere yol açabileceği için doktor tavsiyesi ile kullanılması gerektiğini vurguladı.

Egzama hastalarının kaşıntıyı kontrol altına alabilmesi için antihistaminik ilaçlar da reçete edilebilir. Uzm. Dr. Rahime Kaşıkaralar, antihistaminiklerin kaşıntıyı azaltarak hastaların rahatlamasına yardımcı olduğunu ve özellikle gece kaşıntısı yaşayan hastalar için faydalı olduğunu belirtti.

Egzama hastalarının kaşıntıyı kontrol altında tutması önemlidir. Uzm. Dr. Rahime Kaşıkaralar, kaşımanın cildin daha da tahriş olmasına ve enfeksiyon riskinin artmasına yol açabileceğini belirterek, kaşıntıyı hafifletici tedavi yöntemlerinin uygulanması ve tırnakların kısa tutulması gerektiğini söyledi.

Egzama ile yaşamı kolaylaştırmak için hem günlük bakım hem de tıbbi tedavi yöntemleri büyük önem taşır. Batıgöz Sağlık Grubu Balçova - İzmir şubesinde Dermatoloji Uzmanı olarak hizmet veren Uzm. Dr. Rahime Kaşıkaralar’ın önerilerine uyarak, egzama belirtilerini hafifletebilir ve yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.

Editör: Ajans Ekip