Sağlık Çalışanlarını Maaş Belirsizliği Yoruyor Sağlık Çalışanlarını Maaş Belirsizliği Yoruyor
Tasarı Meclis'ten geçerse Türkiye'deki çok sayıda han ve çarşının yönetim biçimi yasalarla resmiyet kazanacak. Çoğu Osmanlı döneminden kalma tarihi yapılar için hazırlanan kanun taslağı, 32 madde ve 85 bentten oluşuyor. Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin şehirde sosyal ve ticaret hayatının kalbi olduğunu vurgulayan Vali Şahabettin Harput, "Tarihi çarşılar kültür köprüsüdür. Buralar şehrin can damarı. Burası bizim tarihimiz. Ülkemizde sanayileşme ve kentleşme ile birlikte bu tarihi çarşılarımızın
ötelendiğini ve yıprandığını görüyoruz. Buna 'dur' demek için kolları sıvadık. Bu tarihi çarşılarımızın fonksiyon ve canlılığının devam etmesi için kimin ne yapması gerekiyorsa STK ve esnaf ile birlikte herkesin sorumluluğu var" diye konuştu.
TASARI KANUNLAŞMAYI BEKLİYOR
Tarihi çarşıların bir yönetim hususuna kavuşması için hazırlanan kanun tasarısını Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'a sunduklarını belirten Harput, "Kendileri bu tasarıyı çok beğendi. Bu kanun Meclis'ten geçerse tarihi çarşı ve hanların bu bakımsızlığı ve sahipsizlik kargaşası ortadan kalkacak. Tüm ihtişamı ile bu tarihi mekanlar varlığını sürdürecek. Bu gerçekleşirse tarihimize çok önemli bir hizmet yapacağız" şeklinde konuştu.
"ESKİDEN AHIR OLAN ÇARŞI ŞİMDİ KÜLTÜR MERKEZİ"
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, eskiden sur içinde olan Bursa'nın Osmanlı Devleti'nin fethiyle birlikte sur dışına çıktığını, bunun da ilk adımının tarihi çarşı olduğunu belirtti. Altepe, "Sultan Orhan ile birlikte burada külliyeler yapıldı. Burası Osmanlı'nın ilk çarşısı, ilk esnaf teşkilatlarının kurulduğu yer. Ahi teşkilatları çalışmalarına başladı. Bu tarihi kültüre sahip çarşı için yerel yönetimler olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Ulucami ve hanlar bölgesi Bursa'nın kalbidir. Bu
hanlar yüzyıllar geçtikten sonra hayvan ahırları olarak kullanılıyordu. Yüzyıllardır tahribata uğradı. Değersiz bölge olarak görünüyordu. Burada normal ticari hayata devam ediyor. Şimdiden sonra buraların da kıymetini bileceğiz. Reyhan ve Kayhan Sokakları artık hızlı bir şekilde toparlanıyor. Şehir plancıları ve STK'larla ortak çalışmalar yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.
Altepe, tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin UNESCO Tarihi Miras Listesi'ne girmesi için çalışmaların sürdüğünü belirterek, Bursa'nın tarihi ve kültürel mekanlar açısından İstanbul'dan sonra ikinci sırada geldiğini vurguladı.

Editör: TE Bilişim