tarihteki Balkan savaşları ele alındı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Esenler Belediyesi Meclis üyesi Orhan Vardar, "Bir zamanlar hasta adam, tarihin gözünden silinecek diye bakılan Türk milletinin küllerinden doğan Türkiye'miz sayesinde, şükürler olsun ki bugün eski gücüne kavuşmak için emin adımlarla ilerliyoruz" dedi.
Tarihçi Hasan Yıldırım Ağanoğlu, "Balkan Savaşlarında kaybettiğimiz yerler sadece bir toprak parçası değil, bir vatandı. Çünkü içinde Türk ve Müslüman unsurunu çok ağırlıklı olarak barındıran bir toprak parçasıydı. Bir Yemen'in kaybı ile Balkanların kaybını bir tutamayız. Yemen'in kaybını bir toprak kaybı olarak niteleyebilirsiniz. Trablusgarp'ın kaybını bir toprak kaybı olarak görebilirsiniz. Orada Türk nüfusu son derece azdı. 550 yıldan fazla yönettiğimiz Balkanlar'ı sadece bir ay süren bir savaşla
kaybetmemiz, olayı ne kadar büyük bir travma yaşadığımızın göstergesidir. Osmanlı Devleti'ni iki ayağı üzerinde duran bir insan gibi düşünürseniz, Balkanlar ayağını kestiğiniz zaman, Osmanlı Devleti tek ayak üzerinde duramamış, 10 sene sonra maalesef tarihteki yerini almak zorunda kalmıştır" şeklinde konuştu.
Taxhidin Bytyol, "Osmanlı Balkanlara ne getirdi diye sorarsanız. Osmanlı Balkanlar'a çok şey getirdi. 15 bin civarında vakıf eseri bıraktı Balkanlar'a. En çok vakıf eserini de Bulgaristan'a bıraktı. Bulgaristan'da 3 bin 339 tane vakıf eseri bıraktı. Bu bilgiler resmi bilgilerdir. Bunlardan 2 bin 557 tanesi dini müesseselerdir. Medrese, camii, tekke, türbedir. 419'u eğitim müessesesidir. 221 sosyal müessese, yani hanlar, kervansaraylardır. 136 ticari müessesedir" şeklinde konuştu.
Prof. Amina Siljak Jesenkovic, programa katılmadan önce belediyenin görevli bir personelinin kendisini aradığını ve Boşnakça konuşmak istediği takdirde kendisine tercümanın yardım edeceğini söyledi. Bu durumdan memnuniyetini dile getiren Jesenkovic, "Tıpkı atalarınız gibi dilimize saygı gösterdiniz" dedi. Jesenkovic, "Türkçe konuşmayı tercih ettim. Çünkü yüzyıllar önce benim Bosna'mda, eğitim gördüğüm Bosna'mda aydınlar edebiyatımızı Türkçe olarak yazmışlardır" şeklinde konuştu.
Tarihten kesitler paylaşarak Balkanlar konusuna değinen Rıfat Ahmedoğlu ise, "Tabi Yugoslavya'da savaşın ana sebebinin Belgrad merkezli, Yugoslavya'nın sayıca en fazla nüfusuna sahip olan Sırbistan elitlerinin ülkeyi bir demir yumrukla kendi pençelerine almak istemesi ve Tito öncesi krallık Yugoslavyası'nın üniter yapısının sürdürmek hayali savaşın sebebe olarak rol oynadı" dedi. Konuşmaların ardından salonda bulunan konuklar, konuşmacılara çeşitli sorular yöneltti. Program bitiminde konuşmacılara çini desenli hediyeler takdim edildi.
Editör: TE Bilişim