Radyoların, Türkiye’de demokratik atılım sürecinde önemli bir işlev gördüğünü belirten Başkan Tartan, Türkiye’de ilk kez ‘Radyomu istiyorum’ kampanyalarında vatandaşların radyolarına sahip çıkarak, bir hakkı elde ettiklerini anımsattı.
Dünyada çağdaş kentlerin özellikle müzeleriyle övündüğünü ifade eden Tartan, Radyo ve Demokrasi Müzesi’nde sergilenecek olan eski radyoların, geçmişten geleceğe ışık tutacağını söyledi.
Butik müzeler zinciri ile bir İzmir kültür belleği yarattıklarına değinen Tartan, kente kazandırdıkları üç müze, çağdaş İzmir adına prestij noktaları: Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, Necdet Alpar İzmir Mask Müzesi, Neşe ve Karikatür Müzesinin, kent adına önemli kazanım olduğunu belirtil.
Radyo ve Demokrasi Müzesi’nde de geçmişte önemli olayların vatandaşlara duyurulduğu anonslar dinletilecek. Örneğin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, İsmet İnönü’nün, Adnan Menderes’in konuşmalarını müzeyi ziyaret edenler o günlerin teknolojisinden dinleyecek. Amerika’lı ve Avrupa’lı devlet adamlarının da tarihe damgasını vuran konuşmaların yer alacağı müze ilgi odağı olacak.”
Müzeye katkıda bulunmak isteyen vatandaşların arasına 68 yaşındaki Saliha Yıldırım da katıldı. İlk aşkım dediği eşi Ahmet yıldırım’ın aldığı 1960 yılından kalma radyoyu Konak Belediyesi Radyo Müzesi’ne bağışladı.
Tüm zorluklara rağmen eşiyle evlenen Yıldırım,”Eşimle çok zor şartlarda evlendik. Eşim bir gün evde canım sıkılıyor diye düşünüp bana radyo almış. O an dünyanın en mutlu insanı olmuştum. İlk aşkımdan aldığım ilk hediyeydi. Sonraları o radyodan çalan Zeki Müren şarkıları bizi uzaklara götürüyordu. Eşimle birlikte radyomuzu açıp dinliyorduk. Eşim vefat ettikten sonra ilk aşkımın yerini radyo aldı. Radyonun dili olsa da konuşsa. Konak Belediyesi’nin Radyo Müzesi kuracağına dair haberler alınca bütün anılarımı, hayatımın en güzel günlerini onunla geçirdiğim radyomu bağışlamaya karar verdim. Herkese örnek olsun” dedi.
İzmir haber
Editör: TE Bilişim