Çağın gereklerine uygun girişimcilik ekosistemi ve yenilikçi eğitim modeli ile önemli çalışmalar yürüten Ege Üniversitesi, bu kapsamda Merkez Kütüphanesine de önemli yatırımlar yaptı. Üniversitenin kalbi konumuna yükselen Merkez Kütüphanesi, hem kurum içi öğrenci ve akademisyenler için hem de kurum dışı kullanıcılar için sosyal yaşam alanına dönüştürüldü. Kütüphane ayrıca vize ve final dönemlerinde 7/24 hizmet vererek ikramlarla öğrencilere adeta ev sıcaklığı ortamında ders çalışma imkanı sunuyor.

'Körfezin geleceği İzmir’in geleceği' 'Körfezin geleceği İzmir’in geleceği'

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ulusal ve uluslararası zengin araştırma kaynaklarına ev sahipliği yapan Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi; akademisyen ve öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde kullanılmaya devam ediyor. Sadece basılı kaynakların depolandığı alan olmaktan çıkardığımız kütüphanemizi, elektronik yayınların ve veri tabanlarının da yer aldığı, online hizmetlerin yoğun bir şekilde kullanıldığı, yüz yüze iletişim ortamının olduğu dinamik bir sosyal yaşam alanına dönüştürdük. Sahip olduğu elektronik ve basılı yayınlar, fiziki ve teknolojik altyapısı ile  kurum içi ve kurum dışı kullanıcıların buluşma adresi haline gelen Merkez Kütüphanemiz bünyesinde 245 bin  basılı kaynak, 922 bin elektronik kaynak, 112 veri tabanı, rosetta stone, profreading  gibi   dil çeviri ve öğrenme programları bulunuyor. Akademisyen ve öğrenciler başta olmak üzere kurum içi ve dışı araştırmacılar için pek çok yeni, güncel ve dijital uygulamayı hizmete açtık. Bu uygulamalarımız akademisyen ve öğrencilerimiz tarafından yoğun bir şekilde kullanılıyor. Rahatlıkla ifade etmek isterim ki bu durum biz yöneticileri ziyadesiyle mutlu ediyor. Yenilikçi anlayışımızı kalıcı ve sürdürülebilir kılmak için birçok farklı alanda da  çalışmalarımızı aralıksız  yürütüyoruz” dedi.

Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesinin son dönemde yapılan yatırımlarla yeni roller de üstlendiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, bilimsel aktivitelere ev sahipliği yapmanın yanı sıra pek çok sosyal sorumluluk projesine de öncülük ettiğini söyledi.

Sınav dönemlerinde 7/24 hizmet

Kütüphanenin; geleneksel ve dijital kaynakları, farklı içeriklere sahip koleksiyon ve arşivleri, engellilere yönelik sunduğu olanakları ile de dikkat çektiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Budak, “2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı faaliyetleri kapsamında Kütüphanemizin çalışma saatlerini uzattık. Öğrencilerimizin mekânsal ihtiyaçlarına yönelik yeni düzenlemeler yaptık. Sınav dönemlerinde mesai saatlerimizi 7/24 uygulayarak kesintisiz hizmet vermeye devam ediyoruz. İkramlarımızla aile sıcaklığında bir konfor sunmaya çalışıyoruz.  Üniversitemizin kalbi olan Merkez Kütüphanemiz son düzenlemelerle; 12 bin metrekare kapalı alan içerisinde 2 bin 100 kişilik oturma kapasitesi, 214 bireysel çalışma kareli, ücretsiz internet hizmeti (eduroam) ile yılda 1 milyondan fazla kullanıcıya hizmet vermeye başladı. Ayrıca binanın hizmet koşulları engellilerin rahatça kullanıma uygun hale getirdik.  Bu uygulamalarımız neticesinde YÖK tarafından Engelsiz Kütüphane Kırmızı Bayrak ve Mekanda Erişim Ödülü ile Turuncu Bayrak almaya hak kazandık. Bu çalışmalarına ek olarak bünyesinde bulunan 5 kayıt stüdyosu ile 553 kitabı sesli hale getirerek ilgililerin hizmetine sunduk. Başta Merkez Kütüphanemiz çalışanları olmak üzere emeği geçen mensuplarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: Ajans Ekip