Filyos Limanı arkasında bulunan bölge için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinatörlüğünde gerçekleştirilen kurul toplantısında endüstri bölge olması için olumlu karar çıkmıştı. Ulaşım alt yapılarından hava, kara ve demiryolunun da bölgede olanaklı olması projenin bölgeye gelecek olan yatırımcıları umutlandırıyor.
Yerli ve yabancı yatırımcılar ile Filyos Vadisi’nin yalnızca Türkiye’ye değil, Karadeniz’in kuzeyindeki ülkeler ile Balkanlar ve Ortadoğu’nun çıkış kapısı olacağını aktaran Bilim Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayriye Göktaş, “Filyos Vadisi 20 milyon metrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Bunun 4 bölge olarak serbest ilanı yapılmıştı. Son gelişme olarak yapılmıştı ki liman ağzındaki birinci bölümü serbest bölge statüsünden çıkartılarak endüstri bölge ayrılması için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinatörlüğünde çeşitli kurum ve kuruluşların katılımıyla oluşturulan kuruldan olumlu karar çıkmış. Filyos Liman arkası bölge endüstri bölgesi ilan edilmiştir. Filyos Limanı ve arka sahasındaki endüstri bölgesi için geliştirilen Filyos Vadisi Projesi ülkemizin gerçekleştireceği en önemli entegre yatırımlardan biridir. Filyos Vadisi Projesi’nin proje yerinin seçilme nedenleri arasında ulaşım alt yapısının en başta iyi olması gelmektedir. Bölgenin demiryolu imkanları vardır. Karayolu, havalimanı vardır. Bu üç ulaşımın limanla entegre olması halinde Filyos Bölgesi lojistik öneme sahip bölge haline gelecek ve yatırımcılarımız için cazip bir bölge olacaktır. Filyos Endüstri bölgesinin koordinasyon kurulundan olumlu kararı sonra resmi gazetede yayınlanması için Bakanlar Kurulu imzasına açılmak üzere Başbakanlığa sevke edilmiştir. Önümüzdeki günlerde Endüstri Bölgesi olarak resmi gazetede ilan edilecektir” diye konuştu.
LOJİSTİK AVANTAJ
Filyos Vadi Projesi ile gündeme gelecek olan konut, içme suyu ve enerji ihtiyaçlarının planlamalarının da şimdiden başladığını ifade eden Müdür Göktaş, bölgenin Türkiye’ye lojistik avantaj sağlayacağını aktardı. Endüstri bölgesinin ilanı ve liman yapım ihalesinin 2012 sonuna kadar Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacağını belirten Müdür Hayriye Göktaş, açıklamalarını şöyle tamamladı:
“Filyos Projesi kapsamında taşkın sulama, içme suyu ve enerji amaçlı yedi baraj, sekiz sel kapanı, altı hidro elektrik santrali ve 20 bin 898 hektar araziyi kapsayan sulama tesisi bulunmaktadır. Bu potansiyel düşündüğünde Filyos Vadisi sanayi ve ticaret alanında yeni oluşumlara, alternatif merkez olma şansına sahip bir bölgemiz olacaktır. Ayrıca bölgeye proje ile birlikte lojistik rekabetçi bir konuma geçecek bununda önemi şudur. Endüstri bölgesi kurulduğu takdirde büyük işletmelerin yerli ve yabancı işletmelerin oraya gelmesi ile beraber lojistik bir avantaj elde edilecektir. 25 milyon ton kapasiteli olan Filyos Limanı da Haydarpaşa’nın yükünü alacak, Marmara Bölgesi’nin yükünü alacak. Dolayısıyla bu liman Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinin yanında hinterlant alanı içinde yer alan Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Kastamonu, Bolu, Eskişehir ve Kayseri bölgelerine de hizmet etmiş olacaktır. Ayrıca Kuzey bölgelerimizde Türki Cumhuriyetlerinin de çıkış kapısı olacaktır. Balkanlar ve Ortadoğu’nun çıkış kapısı olma özelliğini taşımaktadır. Endüstri bölgesinin ilan edilmesi ve limanın yapım ihalesinin de 2012 sonuna kadar yapılacak olması nedeniyle önem arz ediyor. Çok yakında Endüstri Bölgesi ilanı ve Filyos Limanı yapım ihalesinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması ile birlikte orada hareketli günler başlayacaktır. Bölgemizde konut ihtiyacı, içme suyu ve enerji ihtiyaçları gündeme gelecektir. Bununla ilgili planlamalar şimdiden başlamıştır.”
Editör: TE Bilişim