ekonomik güç aracıdır. Ama ekonomimiz neye dayanıyorsa neyin üzerinden üretim yapıyorsanız işte bizim için altın odur. Bazı ürünlerde bazı ürünlerde altınla sıfatlandırılır. Mesela pamuğa beyaz altın deriz. Şimdi bu coğrafya değerine oluşturduğu medeniyet birikimine atıf yapmadan önce sözlerimin başında söylediğim iki tane husus var. İnsanın iki önemli asli ihtiyacın birleştiği madendir altın. Biri ekonomik biride estetik ihtiyaçtır" dedi.
Altının hem ekonomik hem de estetik ihtiyacı karşıladığını ifade eden Bakan Eker, "Tabi bunun bir işçiliği var. Şimdi bu alan eğe bir yerde gelişmiş ise orası aslında eski arkaik bir medeniyet merkezidir aynı zamandı. Bizim coğrafyamız medeniyetlere beşik olmuş bir yerdir. Buranın asıl altını olan coğrafya bir ülkenin tarımını tayin eder. O ülkenin tarımı tarımsal ürünleri o ülkenin gıda başta olmak üzere kültürünü tayin eder. Dolayısıyla böyle bir fuarın Türkiye'nin en güzide yerinde yani burada
yapılması ayrı bir değer olduğunu düşünüyorum. Uluslar arası boyutta olan bu fuarı da emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise tanıtım, imalat ve tasarımın önemine değinerek, "Bu temel üçgen çok önemli bu üçgenin içerisinde aslında Türkiye'nin ekonomik politikasına baktığınız zaman biz burada kaynak Türkiye diye yola çıktık ve ekonomik büyümeyi yaparken de bu üç bacak üzerinde bunu götürdük. Şimdi kuyumculuk ve altın işinde imalat ve tasarım bizim baba mesleğimiz.
Yüz yıllara dayalı bir sanat var. Yani kuyumculuk bizim atadan gelen bir mesleğimiz. İmalatı iyi biliriz. İmalat ve tasarım konusunda bu bölge çok iyi. Daha çok üretmekten başka bir yolumuz yok. Seçtiğimiz ekonomik politika serbest politikadır. Dünya ile yarışıyoruz. Rekabeti yönetiyoruz. Bu sektörde şuanda dünya ikincisiyiz. Ama dünya birincisi olacağız. Altın Türkiye'de alınır dedirteceğiz. Dünya birincisi olacağız buna alt yapımızda uygun" dedi.
Ata mesleğinde küçülmediklerini de anlatan Bakan Şahin, "Bu işin sadece tasarımla olmayacağını sanayinin bir parçası olmamız gerektiğini gördük ve gerekli tedbiri aldık. Bugün 136 ülkeye ihracat yapan bir altın sektörümüz var. İstihdama dayalı fabrikalarımız var. Bu bizim insanımızın nasıl geleceğiz yönetebildiğini nasıl fark yaratabildiğini gösteriyor. Bizi bu seviyeye getiren kuyumcularımızı alkışlamak istiyorum. Bize de düşen güveni ve istikrarı sağlamak. Çok daha büyüyeceğiz. Her sektörde gücümüzü
birleştireceğiz. Krizlerde en a etkilenen alanlar bu alanlar. Bir şekilde sektörü koruyor. Bu nedenle gücümüzü birleştirmemiz gerekiyor. Her alanda birinci olacağız. Orta doğudan buraya bir cazibe merkezi oluşturacağız" diye konuştu.
Açılışta Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç ve Esnaf Odaları Başkanı Ömer Küsbeoğlu'da günün anlam ve önemini belirten kısa bir konuşma yaptı.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından Bakan Şahin ve Eker altın ve tasarım yarışmasında dereceye giren üniversite öğrencilerine hediyelerini takdim etti. Daha sonra protokol üyelerine fuara katılımlarından dolayı teşekkür plaketi verildi. Plaket törenin ardından protokol üyeleri ve katılımcılar kurdeleyi keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi. Bakan Şahin ve Eker daha sona stantları gezerek incelemelerde bulundu.
Editör: TE Bilişim