Gezi olaylarıyla birlikte Türk turizm sektöründe büyük bir kriz oluşmadığını ancak rezervasyonlarda yavaşlama olduğunu anlatan İşler, şöyle konuştu: "Burada 2013 yılındaki yavaşlamanın ardından daha çok dikkat edilmesi gereken husus, bugünlerde sözleşmelerini yapmış olduğumuz 2014 anlaşmalarıdır. Bilindiği üzere turizm sektörü bir sene önceden kontrat yapmak suretiyle pazarlamasını yine bir sene önceden bitirmek durumundadır. Biz 2013 yılında 2014’ün satışlarını yapmaktayız ve bugünlerde de tur operatörleriyle ciddi pazarlıklarla ülkemizin 2014 rakamlarını yakalamak adına sözleşmeler yapıyoruz. Bu noktada karşımıza iki önemli engel çıkıyor. Bir tanesi; önümüzde seçimlerin olmasından dolayı Gezi olaylarının yansımasını rakiplerimiz ve tur operatörleri malzeme olarak kullanarak bizden hem iskonto hem kontenjan bazında baskı uyguluyorlar."
İÇKİ DÜZENLEMESİ DE TURİZMİ ETKİLEDİ
İçki yasaklarını düzenleyen yeni yasanın da sektörün ikinci büyük sorunu olduğunu kaydeden Başkan İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tur operatörleri alkol yasası ve Gezi Parkı olayları bahanesiyle 2014 yılında Türkiye’deki turist sayısının düşmesinden çok, gelirlerinin düşmesine neden olabilecek iskontolu fiyat anlaşmaları yapmak için sürekli bizi zorluyor. Önemle belirtmek isterim ki; turizmdeki 2023 yılında 50 milyar dolar girdi, 50 milyon turist hedefini yakalayabilmemiz için özellikle bu iki figürün 2014 yılında rakipler ve tur operatörleri tarafından kullanılmaması adına büyük mücadele veriyoruz. Turizm camiası olarak, buradan şu mesajı vermek istiyoruz; 2014 yılı itibariyle Türkiye’de huzurun, sakinliğin bir an önce oturmasını, Gezi olaylarının son derece uzadığını, kendi amacını aştığını, esnafa, halka ve özellikle turizm camiasında dış mihraklar tarafından aşırı kullanıldığının ve artık bunun sandıklarla gereken cevapların verilmesini istiyoruz."
Çözüm sürecinin ne olursa olsun devam etmesi gerektiğini ve barışın Türkiye’ye büyük bir ivme getireceğini ifade eden Başkan İşler, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin barış süreciyle beraber doğuyu da içine alıp, güçlü bir turizm çeşitliliği oluşturacağı, kültür, inanç turizminin yanında gastronomi turizmini de kullanarak bu mecraların rakiplerimizden artı puan kapabilecek bir turizm çeşitliliği ürünü olarak kullanılması gerektiğine inanıyoruz. "
Türkiye'de son üç yılda yatırımların yüzde 52’sinin doğuya yapıldığını anlatan Başkan İşler, şöyle konuştu: "Bu, Türkiye turizmine ivme kazandıracağı gibi, rakiplerimizle aramızdaki farkı da korkunç derecede açacaktır. Bu da bizim, farkındalık yapan, ayrı bir çekim ve cazibe merkezi olmamızı sağlayacaktır. Biz turizmciler, barış sürecini sonuna kadar destekliyoruz ancak kesinlikle alkol yasası kanunu Cumhurbaşkanımızdan onaylanmış olsa bile muhakkak alt yönetmelikleri ve mevzuatlarının, yeme içme ve konaklama sektörü olarak etkilenmeyecek şekilde yeniden düzenlenerek uygulamaya geçilmesinden yanayız. Bunları başarılı bir şekilde organize, entegre edebilirsek, Türkiye turizmi 2014’de bütün seneleri egale edebilecek bir rakamla kapatabilir. Altını çizerek şunu belirtmek istiyoruz ki, biz her sene bir kriz yaşıyoruz. Her sene Kültür Bakanlığı ile el ele vererek bu krizlerin üstesinden gelmeye özen gösteriyoruz. Ortak yürüttüğümüz çalışmalardan ötürü Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik’e de buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz. 2014 yılını bu şekilde atlatabilirsek, Türkiye turizminin 2023 hedeflerini yakalayacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın."
Editör: TE Bilişim