İzmir’de yaşayan Suriyeliler dönüş hazırlığında. İzmir’de yaşayan Suriyeliler dönüş hazırlığında.
Yarışmada üçüncülük ödülü "Koruk suyunun hafif ısıl işlemle UVC ışınlama ile raf ömrünün artırılması” projesi ile Reşat Atılgan’a verildi. Nohuttan cips üreten Özge Erdoğan ve Mahir Turan ikincilik ödülünü alırken, “Atık Balık Pullarının Ekonomiye Kazandırılması” projesi ile Sevinç Kopuz birinciliğe layık görüldü.

Ödül töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk sanayicisinin yıllardır taklit ürünlerle bir yere gelmeye çalıştığını belirterek şunları söyledi:

“Benim sanayici olduğum dönemde bu iş hep böyle yürüdü. Biz var olan ürünleri taklit ederek para kazandık. Buradan kazandığımız paralarla kendimizi geliştirip Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmak yerine kendimizi ev ve araba aldık. Oysa artık ekonomide dünyanın ekseni kaydı.

Artık farklılaşarak kazanabiliriz” dedi. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nın büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Çağlayan, “Bugün ihracatımızın yüzde 10’undan fazlasını gıda ürünleri oluşturuyor. Ama hak ettiğimiz yerde değiliz. Artık yükte hafif pahada ağır ürünler üretmeliyiz. Bugün bu yarışmada güllü zeytinyağı, domates tozu yapan proje sahiplerini gördüm. İşte biz bu ürünlerle Türkiye gıda sektörünü dünya liginde daha üst sıralara taşıyabiliriz” diye konuştu.

İNOVATİF ÜRÜNLER SERGİDE TANITILACAK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) olarak bu yıl 7 sektörde Ar-Ge Proje Pazarı ve 17 sektörde de tasarım yarışmaları düzenlediklerini hatırlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Kasım veya Aralık ayında İstanbul’da düzenlenecek İnovasyon Haftası’nda bu ürünlerin sergilenerek yerli yabancı yatırımcılara tanıtılacağını söyledi.




Editör: TE Bilişim