Recep Aktuğ, şarkılarıyla sevenlerine unutamayacakları bir gece yaşattı Recep Aktuğ, şarkılarıyla sevenlerine unutamayacakları bir gece yaşattı
 Belediye Fen İşleri’nde çalışan sanatçı Gürel Gürel’in iki yardımcısı ile birlikte yaptığı dev anıt, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri, Bulgaristan’daki Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekilleri, Bulgaristan’dan 4 belediye başkanının katılımıyla gerçekleşecek. Açılışın ardından İzmir Bal-Göç tarafından düzenlenen ve Hüsnü Şenlendirici ile Bulgaristan’ın tanınmış soydaş sanatçıların sahne alacakları 6. Geleneksel Bahar Şenliği düzenlenecek.

ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
Yaklaşık beş aylık çalışma sonucu yapılan ‘göç anıtı’ üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde Balkanlar’dan anavatana göçü temsil eden motifler, orta bölümde Türk ve Osmanlı tarihinde önemli yer tutan devlet adamları ve komutanlara ait 5 portre, üçüncü bölümde ise Anadolu insanının günlük yaşamını anlatan motifler yer alıyor. Kayrak taşı, mermer, çakıl taşı ve kaldırım taşlarından yaklaşık 15 ton malzeme kullanılarak yapılan anıtın tamamı belediyenin kendi olanaklarıyla yapıldı. Tarihte İzmir’in ele geçirilmesinde önemli hizmetleri olan Emir Çaka Bey ve Gazi Umur Bey, Osmanlı’nın kurucusu Osman Bey, İstanbul’u fethiyle yeni bir çağı açan Fatih Sultan Mehmet ile Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkıntılarından yeni ve modern bir devletin kurulmasını sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün portreleri görenleri hayran bırakıyor.

GÜREL GÜREL KİMDİR?
Bulgaristan’dan 1993 yılında ailesi ile anavatana göç eden Gürel Gürel, zorunlu göçün savurduğu yüz binlerce göçmenden birisi… Gündelik işlerle evini geçindirmeye ve 23 yılını geçirdiği Bulgaristan’da aldığı güzel sanatlar eğitimini unutan Gürel’in hayatı üç yıl önce tesadüfen değişti. Sarnıç’ta bir park duvarı inşaatında çalışırken farkında bile olmadan sanatını kullandı. Kayrak taşlarında yaptığı motifler beğenilince, kendisini Gaziemir Belediyesi Fen İşleri’nde işçi olarak buldu. Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Gürel’den ilçedeki boş duvarları birer sanat eserine çevirmesini istedi.
İlk çalışmasını İMKB Kız Teknik ve Meslek Lisesi’ni çevreleyen duvarlara ‘anlam’ yükleyerek yaptı. Eski adı Seydiköy olan ilçenin tarihsel gelişimini duvarlara oya gibi işledi. Hayranlık uyandıran çalışmayı Mustafa Kemal Atatürk’ün portresi ve Kocatepe’deki ünlü pozu ile tamamladı. Ardından ilçe mezarlığını çevreleyen duvarlar ile trafolarda çalışan Gürel’in ünü kısa sürede İzmir’in dışına taştı. Gürel, bugüne kadar aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dünyaca ünlü Yunan ‘Diva’ Haris Alexiou’nun da yer aldığı birçok ünlü ismin kayrak taşından portrelerini de yaptı.

Editör: TE Bilişim