Bazı ilaçlar ve kozmetik ürünlerin göz alerjisine neden olabileceğini belirten Dr. Çabuk, "Göz alerjisi yani ’alerjik konjonktivit’, bağışıklık sisteminde tüm vücudu etkileyen bir düzensizliğin sonucu olarak ortaya çıkar. İç mekan ve açık havada bulunan alerjenlerin (polen, küf, toz, evcil hayvan tüyü vb.) göze girip göz yüzeyini örten konjonktiva tabakasında meydan getirdiği reaksiyondur.
Tahriş edici madde (kir, duman, klor vb) olarak adlandırılan diğer maddeler ve hatta virüs ve bakteriler de göz alerjilerinin etkisini arttırabilir yada göz alerjisi olmayan kişilerde bile tahriş edici belirtilere sebep olabilir. Gözler alerjenler ve tahriş edici maddeler için kolay bir hedeftir çünkü cilt gibi gözler de açıkta ve hassastır. Bazı ilaçlar ve kozmetik ürünler de göz alerjisine neden olabilir. Göz alerjileri sadece ilkbahar ve yaz aylarında değil, bir senede 8-10 ay boyunca oluşabilir. Hatta hastaların birçoğu tüm sene boyunca alerjik konjonktivit belirtilerini yaşayabilir" dedi.
GÖZ ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ
Hastalığın belirtileri hakkında uyarılarda bulunan Dr. Çabuk, "Rahatsız edici kum varmış hissi ile birlikte kırmızı, kaşınan, yanan ,yaşlanan, şişkin gözler. Bu belirtiler burun akıntısı, kaşıntısı, hapşırık, öksürük veya baş ağrısı ile beraber de kendini gösterebilir. Birçok kişi geçici olarak görmelerinin bulandığını da gözlemlemektedir. Alerjik kişiler kendilerini genellikle dikkatleri dağınık, verimsiz veya yorgun hissederler. Tedavi yöntemi ise, Alerjik konjonktivite karşı en iyi savunma öncelikle alerjinizi tetikleyen maddelerle temas kurmaktan kaçınmaktır.
Alerji belirtileri alerjen ortadan kalktığında ya da tedavi ile tamamen ortadan kalkabilir. Ancak alerjenlerle temas devam ettiği sürece hastalıkta tekrarlamalar olacaktır. İlaç tedavileri mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Sıklıkla yapılan hata verilen ilaç tedavilerinde özellikle kortizon içerikli damlaların iyi geldiğini düşünerek eczaneden reçetesiz alarak kullanmaktır. Bu ilaçların uzun süreli kontrolsüz kullanımı gözde katarakt, glokom gibi hastalıklara neden olabilir" bilgilerini verdi.
Göz alerjilerini engellemek için yapılacak koruyucu tedbirler hakkında bigi veren Dr. Çabuk, "Gözlerinize ellemeyin ve kaşımayın. Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın. Makyaj yapmaktan kaçının. Makyaj malzemelerinizi kimseyle paylaşmayın. Başka birinin kontakt lenslerini kesinlikle kullanmayın. Güneş gözlüğü kullanın" ifadelerini kullandı.