İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi/İZBAN ile İzmir Metrosu arasındaki entegrasyonu sağlayan Halkpınar İstasyonu’nda aktarma işlemlerinin daha hızlı yapılması ve yolcu yoğunluğu nedeniyle oluşan sıkışıklığın giderilmesi için metro ve banliyö arasında aktarma işlevi gören iki yaya köprüsünde genişletme ve sabit merdivenlerin yürüyen merdivenlere dönüştürülmesi çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kapsamda Halkapınar İstasyonu’nda bilet holünden Çınarlı yönüne yaya geçişlerini sağlayan çelik yaya köprüsünün ilk bölümünü tamamlayarak Çınarlı yönüne erişimi hizmete açan Büyükşehir Belediyesi, köprünün ikinci kısmında inşaat çalışmalarına başlıyor. Burada yapılacak inşaat çalışmaları sırasında, istasyonun dere kısmında kalan ve “Halkapınar 1” olarak adlandırılan aktarma merkezine erişim sağlanamayacağı için, yolcuların mağdur olmasını engellemek amacıyla bir dizi önlem alındı.
ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 24 Şubat 2013 Pazar gününden itibaren başlayacağı “geçici” uygulamaya göre, 12 No’lu Fahrettin Altay Aktarma Merkezi- Halkapınar Metro otobüsünün son durağı, “Halkapınar 1” olarak adlandırılan ve istasyonunun dere kenarındaki aktarma merkezinden “Halkapınar 2” olarak adlandırılan Çınarlı (deniz) tarafındaki aktarma merkezine alındı ve sefer sıklığı artırıldı. Ayrıca Halkapınar 1 ve Halkapınar 2 arasında ring seferi yapan 888 No’lu hattın sefer sıklıkları artırıldı.
Halkapınar İstasyonu’nda bilet holünden Çınarlı yönüne yaya geçişlerini sağlayan mevcut çelik yaya köprüsü sökülerek genişliği 1.85’den 7 metreye çıkarılıyor. Çalışmalar kapsamında, köprü ucundaki sabit merdivenler de çift yönlü yürüyen merdivene dönüştürülerek özellikle engelli vatandaşların kullanımı için asansör de monte edildi. Bu kısım tamamlanarak vatandaşların kullanımına sunuldu. Şimdi köprünün metro yönüne doğru olan ikinci yarısında çalışmalar başlıyor.
Yolcuların mağdur olmaması için ilk köprüdeki çalışmaların tamamlanmasının hemen ardından, İZBAN ile Metro arasındaki aktarmayı sağlayan ikinci mevcut çelik köprüde de genişletme çalışmalarına başlanacak. Burada mevcut 2,60 olan genişlik 4 metreye çıkarılırken, sabit olan 3 adet merdivenin sayısı 6’ya çıkarılarak yürüyen merdivene dönüştürülecek ve üst kısmı kapatılacak. Proje 2 milyon 270 bin TL’ye mal olacak.
Editör: TE Bilişim