Sağlıklı yaşlanmanın püf noktaları Sağlıklı yaşlanmanın püf noktaları
Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Dilek Polat, “çocuklarda gece idrar kaçırma” hakkında bilgi verdi. Op. Dr. Polat, “Enürezis, işeme kontrolünün olması gereken bir yaşta istemsiz ve uygunsuz olarak gece idrar kaçırmasıdır. Doğuştan ya da kazanılmış sinir sistemi hastalığı olmayan, 5 yaş üzerindeki çocuklarda istemsiz olarak uykuda gece altını ıslatma olarak tanımlanabilir” dedi.

Dr. Polat, “İdrar kaçırmasının basit ve komplike olmak üzere iki alt grubu vardır. Basit tipinde gece yatağı ıslatma dışında gün içerisinde herhangi bir belirti yoktur. Komplike tipinde ise gece altını ıslatma yanında, gündüzleri ani sıkışma hissi, sık idrara gitme, gündüz idrar kaçırma, kronik kabızlık gibi bulgular eşlik etmektedir. Primer enürezis idrar kontrolünün doğumdan itibaren hiç sağlanamamasıdır. Sekonder enürezis ise idrar kaçırmanın altı aydan uzun süreli bir kuru dönemden sonra tekrar başlamasıdır” diye konuştu.

Bu hastalığın toplumda görülme sıklığının 5 yaş civarında yüzde 15-20, 10 yaşında yüzde 7, 12 yaşında yüzde 3, 15 yaşından sonra ise yüzde 1’e kadar düştüğünü belirten Opr. Dr. Dilek Polat, 10-11 yaşlarına kadar erkek çocuklarda kızlara oranla iki kat fazla görüldüğünü söyledi. Polat, “Ailenin ilk çocuğunda görülme sıklığı daha fazladır. Gece idrar kaçıran çocuklarda altta yatan nedenler arasında psikolojik sorunlar yer aldığı gibi idrar kaçırmanın meydana getirdiği stresli durumlar nedeniyle ileride anksiyete ve kendine güven sorunu gibi bu hastalıktan kaynaklanan psikolojik sorunlar da ortaya çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Dilek Polat şu bilgileri verdi: “Gece idrar kaçırmanın altında birçok faktör rol oynayabilir; genetik faktör, uyanma bozuklukları, hormonal faktörler, idrar torbasıyla ilişkili faktörler gibi vakaların yüzde 97-98’inde organik bir neden yoktur. Ancak yüzde 2-3 gibi bir oranda organik bozukluklar rol oynar. Bunlar arasında işeme disfonksiyonu (işeme bozukluğu), üriner enfeksiyon, üretral obstrüksiyon(tıkanıklık), ektopik üreter(üreterin farklı bölgelere açılması), uyku apnesi, diabet, hipertroidizm sayılabilir. Gece idrar kaçırma şikayeti olanların yakınlarında da aynı şikayetin görülme sıklığı daha fazladır. Her iki ebeveynde idrar kaçırma problemi olmuşsa çocuklarında görülme sıklığı yüzde 77 anne ve babadan birinde olmuşsa yüzde 46 aile öyküsü olmayanlarda ise yüzde 15 oranında görülür.”

Op. Dr. Polat sözlerini şöyle tamamladı: “Eğer çocuğunuz idrar kaçırıyorsa telaşa kapılmayın. İdrar kaçırmaya neden olabilecek tıbbi sorunu varsa bu sorunun tedavisi ile idrar kaçırmasının geçeceği bilinmelidir. İdrar kaçırdığında çocuğunuza kızmayın, onu utandırmayın, başka çocukları örnek göstermeyin, cezalandırmayın. Çocuğunuza bu sorunun çok da önemli olmadığını ama onu etkilediğini düşündüğünüz için bir doktora götürmek istediğinizi, tetkik ve tedavi süresince ona destek olacağınızı anlatın.”

Editör: TE Bilişim