Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Ezgi Karataş oruçla birlikte yemek yeme düzeninin değiştiğini vurgulayarak, Ramazan ayında beslenme konusunda önerilerde bulundu. 
 Öğr. Gör. Karataş, “Ramazan, sağlıklı bir şekilde zayıflamaya çalışılacak bir zaman değildir. Bir aylık süre boyunca aç kalacağımız için metabolizma hızınızın düştüğü, ileriki dönemlerde daha hızlı kilo aldığımız bir dönemdir. Ramazan ayına zayıflamak olarak bakmak hiç doğru bir yaklaşım değildir’’ diye konuştu.
          Ramazanda uzun bir açlık süresi olduğunu söyleyen  Öğr. Gör. Karataş “ Beslenme açsından baktığımızda iftarda, gün içinde kaybedilen ve alınması gerekilen besin değerleri ve proteinlerin alınmasını sağlamak önemli. İlk olarak gün içinde kaybedilen sıvı miktarının karşılanması gerekir ki, yaz aylarında olduğumuzu göz önünde bulundurursak gün içinde çok fazla sıvı kaybedildiğini söyleyebilirim. İftardan sahura kadar olan zaman diliminde bolca sıvı tüketilmeli. İlk önceliğimiz sıvı kaybını karşılamak olduğu için iftarda da sıvı ağırlıklı besinler tüketilmeli. Bir kase çorba, yanında sıvı değeri yüksek olan ayran ve yine sıvı değeri yüksek sebzeler, meyveler vücudun sıvı ihtiyacını karşılar. Sıvı ihtiyacı karşılandıktan sonra da yaklaşık 16 saatlik bir açlık yaşayan vücuda alınan bir besini mideye yavaş yavaş alıştırmak gerekir. Bu yüzden de daha hafif besinler ve ara ara beslenmeler yapılmalı” dedi.
“İftar ile sahur arasına 4 öğün sığdırın’’
Öğr. Gör. Karataş, “Tercih edilen yemeklerin yağ oranlarına dikkat edilmesi gerekir. Protein ihtiyacı için kırmızı etten ziyade beyaz et dediğimiz tavuk ve balığın  daha fazla tüketilmesi daha doğru olur. Kırmızı etlerde bulunan yağ oranları ve yapılan yemeklerin ağır olmasından dolayı aşırı kırmızı et tüketilmesini çok önermiyoruz. Sahurda ise daha çok kahvaltılık dediğimiz besinleri tüketmeye gayret gösterilmeli’’ diyerek Ramazan ayında dengeli ve doğru beslenmenin önemini vurguladı.
Oruçla geçecek 16 saatin sonunda iftar ile sahur arasında ideal beslenmenin önemine dikkat çeken Öğr. Gör. Karataş, “İftar ile sahur arasına 4 öğün sığdırmaya gayret gösterilmeli. Tabi bu 4 öğünün sadece ana yemeklerle değil, kuruyemiş, meyve öğünleri ve hafif atıştırmalıklar olarak yapılmalı. Gece 12’ye kadar toplamda 3 öğün sahur ile birlikte 4’üncü öğün ile gece bitirilmeye özen gösterilmeli’’ dedi.
 

Arif Güran, mahkeme salonunda fenalaştı.. Arif Güran, mahkeme salonunda fenalaştı..

Editör: TE Bilişim