Pek çok şekerlemenin glikoz, früktoz, mısır şurubu gibi kimyasal tatlandırıcılar içerdiğini belirten Türkyılmaz, "Bu kimyasal içerikli gıdaların tüketiminin artmasıyla ve özellikle bayram şekerleri, çikolata, tatlı ürünlerinin fazla tüketimi sonucunda diyabet hastaları başta olmak üzere birçok vatandaşımız olumsuz etkilenebileceklerdir. Yüksek kalori içeren tatlıların obezite problemi olanlar için de tehlike arz ediyor. Bayramın yaz aylarına denk gelmesi bizlere alternatif tatlı tüketimi sundu. Şekerlemeler yerine yaz meyvelerinin tercih edilmesinin diyabet ve obezite hastalarımızın yararına olacağını belirtmek istiyorum. Eğer mutlaka tüketilecek veya ikram edilecekse şekerleme seçimi yaparken etiket bilgilerine bakılması, paketin yırtık, aşınmış olmamasına ve son tüketim tarihi belli olan ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vatandaşlarımıza söylemek istiyorum." dedi.
BAYRAMIN İLK GÜNÜ ÖNEMLİ
30 günlük orucun ardından yaklaşan bayramla birlikte beslenme düzenin tekrar değişeceğini belirten Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Türkyılmaz, “Öğün sayımız artacak ve oruçlu olmamanın verdiği istekle her şeyden yeme içme sonucunda başta mide bağırsak sistemi hastalıkları olmak üzere, şişkinlik, hazımsızlık, kan şekeri dengemizin değişmesi ve tansiyon problemleri yaşanabilir. Bayramın ilk günü bu nedenle çok önemli. Aniden beslenme düzenimizi değiştirmemek ve özellikle tatlı gıdalara yüklenmemek gerekir.“ dedi.
"BAYRAMLAŞMAK İÇİN YÜRÜYÜN"
Çok uzun olmayan mesafelerde ve çok su kaybettirmeden yapılacak bayram ziyaretlerine yayan gitmeyi öneren Türkyılmaz, Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü obeziteyle mücadele programına da değinerek, “Yapacağımız yürüyüşlerle bayramda fazladan alınan kalorileri de yakma fırsatımız olacak.“ dedi.
İzmir Haber
Editör: TE Bilişim