İşsizlik oranı Ağustos ayında yüzde 8,5 oldu İşsizlik oranı Ağustos ayında yüzde 8,5 oldu
Çağımızın vazgeçilmez unsurlarından olan internetin tamamen kontrolsüz bir alan olduğunu savunan Avukat Meltem Banko, sanal alemdeki bu açığı kapatmak amacıyla uzman avukat arkadaşları ve teknik ekiple birlikte ''www.itibarkoru.com'' adresi üzerinden bir şirket kurdu. Özellikle ünlü sanatçı ve işadamlarından bilişim suçlarıyla ilgili yoğun şikayet aldıklarını belirten Avukat Meltem Banko, internet üzerinden hakaret ve iftiralara karşı hukuki mücadele vereceklerini söyledi. İnternetin hayatımıza ister istemez yerleştiğine dikkat çeken Banko, "Artık kız babaları damat adaylarını, şirket sahipleri yeni müşterilerini öncelikli olarak Google'dan araştırıyor. Son zamanlarda hızla gelişen sosyal paylaşım siteleri sayesinde ortak bir noktada buluşması imkansız olan insanlar bir araya gelerek birbirleri ile iletişim kurmaya başladılar. Günlük hayatta göremeyeceğiniz birçok ünlü isme sosyal paylaşım siteleri sayesinde ulaşabiliyorsunuz. Örneğin sevdiğiniz bir şarkıcı ile mesajlaşmanız, giydiği kıyafeti eleştirmeniz, hatta siyasetçilere fikirlerinizi ve önerilerinizi sunmanız çok kolay. Ancak internet bu bağlamda tamamen kontrolsüz bir alan durumunda ve hiç bir şekilde bir otokontrol sistemi yok. Bir kontrol sistemi olmadığı için de çoğu insan bu mecrada atışın serbest olduğunu düşünüyor. Çok rahat bir şekilde hiç tanımadığı bir insan hakkında hakaretler edebiliyor, onun adına sahte hesaplar açarak yayınlar yapıyor, firmalar ve kurumlar aleyhinde olumsuz propagandalar yayabiliyor. Internet dünyasındaki bu açığı çok erken fark ederek konusunda uzman avukat arkadaşlarımız ve çok güçlü bir teknik kadromuz ile birlikte bu yarayı nasıl kapatabiliriz diye düşündük ve www.itibarkoru.com şirketini kurduk. Anahtar kelimemiz 'İtibarını Koru' olacak" dedi.

"KLAVYE DELİKANLILARINA KARŞI, İTİBARINI KORU"
Kişilerin ve firmaların en önemli değerlerinin itibarları olduğunu vurgulayan Banko, bu yüzden 'İtibarını Koru' sloganıyla yola çıktıklarını belirterek şunları söyledi:
"Yıllardır emekleriyle bir yerlere gelmiş, pek çok insan tarafından sevilen ünlü bir sanatçı, kendisini tamamen işine adamış bir insan, 'Klavye Delikanlılığı' diye adlandırdığımız kişilerce sosyal paylaşım sitelerinde hakaretlere, iftiralara maruz kalabiliyor. Bu kişi adına sahte hesaplar alınıp, birçok yayın yapılabiliyor. Internet öyle bir mecra ki, herhangi bir paylaşım çok hızlı yayılıp, birkaç saat içerisinde bile binlerce insana ulaşabiliyor. Bir firma, yüzlerce isçisiyle, trilyonlarca masrafla bir
ürün elde ediyor. Ancak, kendini bilmez birkaç 'Klavye Delikanlısı' propagandalarla bir anda beklentilerin tersine bir sonuç çıkartabiliyor. İşte bu yüzden kişilerin ve firmaların kendi saygınlık ve itibarları ne kadar önemliyse internetteki itibarları da en az o kadar önemlidir. Bu itibarlarını her daim korumaları gerekmektedir"
Güçlü ve uzman bir kadroyla yola çıktıklarını anlatan Banko, "Teknik ekibimizin kendi geliştirdiği bir yazılım sayesinde kişiler veya firmalar adına internette çok geniş kapsamlı ve çok güncel araştırmalar yapıyoruz. Kendilerine istatistikî bilgiler çıkartıyoruz. Yani sosyal medyada kendileri ile ilgili neler yazılmış, nasıl videolar yüklenmiş hangi paylaşımlar yapılmış, bunlar kimler tarafından paylaşılmış ve en önemlisi bunların ne kadarı olumlu ne kadarı olumsuz yayın, bunları tespit ediyoruz. Bu
araştırmadan sonra müvekkillerimizle birlikte oturarak bunların hepsini tek tek mercek altına alıyoruz. Bu yayınlarla ilgili nasıl bir yol izleyeceğimizi kararlaştırıp hemen harekete geçiyoruz. Hatta gerektiği takdirde hiç vakit kaybetmeden hukuki süreci başlatıyoruz" diye konuştu.
Birkaç yıl önce Internet Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini hatırlatan Meltem Banko, "Türk Ceza Kanunu'nun 125. Maddesi (Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır) şeklindedir. Yani hakaret suçu Türk Ceza Kanunu'yla sabit olan bir suçtur ve bu suçun internet ortamından yapılıyor olması da herhangi bir şey değiştirmez. Çünkü kanunun devam eden 2. Maddesi de (Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur) şeklinde yer almaktadır. Günümüzde internetin çok hızlı bir şekilde gelişmesi ile birlikte 5651 sayılı İnternet Kanunu yürürlüğe girdi ve bu konuda yeni düzenlemeler yapıldı. Yani içerik sağlayıcının, yer sağlayıcının ve servis sağlayıcıların hukuki sorumlulukları net bir biçimde belirlenmiş oldu" dedi.
Mevcut kanunlarla birçok bilişim davasının takipsizlik kararıyla sonuçlandığına dikkat çeken Avukat Meltem Banko, bu konuya çözüm bulmak için çalıştıklarını belirterek şöyle devam etti:
"Bu kanunlar Türkiye sınırları dahilinde geçerli ama pek çok sosyal paylaşım sitesinin hosting firmaları yurt dışında bulunuyor. Bu yüzden şirketler de bulundukları ülkenin kanunlarına tabiler ve bu kanunlar da bizim kanunlarımızdan tamamen farklı. Örneğin Facebook bir Amerikan şirketi ve Amerikan Kanunları ile çalışıyor. Yani Türkiye'de hakaret olarak kabul edilen bir kelime Amerikan kanunlarında hiç bir sey ifade etmeyebiliyor. Ayrıca Türkiye'de size hakaret eden bir kişiyi şikayet ettiğinizde savcılık
ilgili hosting firmasından bu kişinin IP bilgilerini istiyor. Ancak bu firma Facebook, Twitter ve Youtube gibi yabancı menşeii olan bir firma ise hiç bir bilgi vermiyor. Zaten, Türkiye ve yurt dışyesaplar alınıp, birçok yayındaki bu hukuki süreç ile ilgili yazışmalar yıllarca sürdüğü için dosyalar sürüncemede kalıyor ve sonucunda takipsizlik kararları verilerek dosyalar kapanıyor. En son birkaç hafta önce şarkıcı Murat Boz'un başına aynı olay geldi ve sosyal medyada bu konu çok
geniş bir yankı buldu. Murat Boz, Twitter'da kendisine hakaret eden bir kişiyi savcılığa vermiş ve aylarca süren soruşturma neticesinde takipsizlik kararı verilerek dosya kapanmış. Bu durum insanların aklına, hakaret eden kişinin yaptığı bu eylemin cezasız mı kalacağı, internetin sahipsiz bir ortam mı olduğu sorularını getiriyor. Biz konuda teknik ekibimizle birlikte çalışma yaparak hemen harekete geçiyoruz. Yurt dışında bu konular ile ilgili bağlantıda olduğumuz, teknik destekler aldığımız çözüm
ortaklarımız var. Yurt dışındaki yetkili makamlara başvurarak en hızlı şekilde bu yayınların kapatılmasını sağlıyoruz. Çok büyük oranla da başarılı sonuçlar alıyoruz"
Firma ve şahıslara hukuki danışmanlığın yanı sıra bilişim suçları konusunda yardımcı olduklarını kaydeden Banko, "Açılan sahte hesapların kapatılması, hakaret ve iftiralara karşı hukuki mücadele, Google'dan hukuksuz linklerin çıkartılması, içerik temizleme ve tekzip başvuruları gibi bu konularda hizmet veriyoruz. Birçok ünlü isim, iş hayatında, politikada kariyer yapmak isteyen bir çok kişi doğru algılanabilmek için kendilerinin veya firmalarının sosyal medya yönetimini tamamen bize bırakıyor" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim