Savunma, havacılık ve uzay teknolojisinde kullanılan karbon kompozit malzeme ile üretilen ve bu özelliği ile dünyada yapılan ‘en büyük yolcu gemileri’ olma özelliğini taşıyan İzmir’in yeni gemilerinden her biri 3 ayda bir kente gelecek.
Yeni gemilerin isimlerini siz belirleyin
İlk ikisinin ismi “Çakabey” ve “Dokuz Eylül” olan İzmir’in yeni gemilerinden geriye kalan 13’ünün ismi İzmirlilerin önerileri doğrultusunda belirlenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin resmi web sitesi “www.izmir.bel.tr” adresinde oluşturulan anket bölümünden isim önerilerini online olarak girilebilecek. Sisteme girilen isim önerileri alfabetik sırayla listelenecek. Ziyaretçiler, daha önce sisteme kaydedilmiş isim önerilerine yine aynı bölümden oy verilebilecek. Anket sonucunda en çok oyu alan isimler 13 adet yolcu gemisine verilecek. Önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesi’nin resmi Facebook hesabı “www.facebook.com/izmirbuyuksehirbel” üzerinden de isim önerileri girilebilecek.
Yolcu sayısı ikiye katlanacak
Yüksek performanslı yolcu gemilerinin İzmir’deki ilk yılında, deniz ulaşımından yararlanan toplam yolcu sayısını yüzde 25 oranında artırması öngörülüyor. En son geminin geleceği 2017 yılında ise bu oranın yüzde 100’e ulaşması bekleniyor. Şu anda yıllık 13 milyon 500 bin olan yolcu sayısı ikiye katlanarak 27 milyon kişinin ulaşımda deniz yolunu kullanması hedefleniyor. 15 gemiden 13’ü iç körfezde seferlerini sürdürürken, daha süratli olarak üretilecek iki gemi de dış körfezde Güzelbahçe, Karaburun, Eski Foça ve Urla’ya sefer yapacak. Bu seferlerde Konak-Eski Foça arasının en fazla 1 saatte kat edilmesi öngörülüyor.
Son teknoloji yolcu gemileri
Yeni gemiler katamaran gövde tipinde. Yapı ana malzemesi, çelikten daha sağlam, alüminyumdan daha hafif, dayanıklı, daha uzun ömürlü, işletme maliyetleri düşük ‘karbon kompozit’. 13 geminin işletme hızı (saatte) 18 deniz mili, 2 geminin işletme hızı saatte 30 deniz mili olmak üzere 15 adet gemi inşa ediliyor. Halen körfezde sefer yapan mevcut gemilerin hızı ise saatte 9-10 deniz mili civarında seyrediyor. Gemiler tam elektronik kontrol sistemiyle yönetiliyor ve manevra yeteneği çok güçlü. Bu sayede gemilerin iskelelere yanaşma ve ayrılmaları çok kısa sürede gerçekleşebiliyor. Gemilerin boyları 39 metre, enleri ise 11,6 metre. iç körfez gemileri 420, dış körfez gemileri 400+engelli kişi kapasiteli. Gemilerde vatandaşların yolculuk esnasındaki ihtiyaçlarının giderilmesi için büfe ve soğuk–sıcak içeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri bulunuyor. Gemilerde minik yolcular için bebek bakım masası, görme engelliler için gerekli yerlerde, kabartmalı (Braille Alfabesinde yazılmış) uyarı ve yönlendirme işaretleri ile fiziksel engellilerin araçlarına uygun yer bulunuyor. Bisiklet kullanıcılarının da yeni gemileri rahatlıkla kullanabilmeleri için bisiklet parkları var. Gemiye binecek yolcuların evcil hayvanlarını taşıyabilmeleri için birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesleri oluşturuldu. Yolcuların bavul ve çantalarını koyabilecekleri bavul rafı ve alanları da yeni gemide mevcut.
Ayrıca yeni gemiler, kurulacak bir merkezden ‘Filo işletme Sistemi’ ile kontrol ve denetim sağlanarak yönetilecek. Aynı sistem aracılığıyla gemideki ve kıyı birimlerinde bulunan ekranlar vasıtasıyla yolcuların bilgilendirilmesi sağlanacak. Gemide ayrıca TV yayınları da izlenebilecek ve kablosuz internet kullanılabilecek.
Editör: TE Bilişim