Mevsim geçişlerinde cilt sağlığına dikkat! Mevsim geçişlerinde cilt sağlığına dikkat!
 Özellikle kadınların korkulu rüyası olan fazla kilolar ile baş etmede en çok kullanılan yöntemlerin başında spor ve diyet yapmak geliyor. Kendilerini daha iyi ve sağlıklı hissetmek için diyetlere başvuranların ise işi hiç kolay değil. Çünkü bu kez de savaşmaları gereken şey; bir yığın diyet içerisinde kendilerine en uygun olanı bulmak.





İnternet sayesinde kolayca ulaşılan diyetlerin çeşitliliği, kilo vermek isteyenlere yardımcı olurken kafalarını da bir hayli karıştırıyor. Bu manzara karşısında diyetten soğuyan ve hatta daha yolun başındayken pes edenlerin sayısı, başarılı bir şekilde diyetlerin sonunu görenlere oranla çok az.

Uzmanlar, “Sağlığın ve zindeliğin korunması için gerekli beslenme düzeni” olarak tarif edilen diyetlerin, ruh ve beden sağlığına göre değiştiğini söylerken kilo vermek isteyenler dünya genelinde en çok ilgi gören diyetleri birbiri ardına uyguluyor.İşte en meşhur diyetler şöyle;







Dukan Diyeti

Dr. Pierre Dukan’ın protein ağırlıklı beslenme ile kilo verdirme sisteminin bilinen adı olan Dukan diyeti, dört aşamadan oluşuyor. Bu diyete öncelik sırasına göre ‘Atak’ ile başlıyor, ‘Kilo verme’, ‘Korumaya hazırlık’ ve ‘Sürdürme’ ile devam ediyorsunuz. En önemli özelliği bol su içerek zayıflamak olan Dukan diyetinin Atak evresinde yoğun bir protein listesinden seçilenlerle besleniliyor.

Bu besinler tamamen yağsız süt ürünleri, balık, yumurta ve kümes hayvanlarından oluşuyor. İkinci aşamasında ise daha önce yediğiniz yiyecekler üzerine enginar, patlıcan, brokoli, lahana, kereviz, kabak, mantar ve marul gibi sebzeler ekleniyor.



Üçüncü aşamaya gelindiğinde her gün hem et hem de sebze yiyebiliyorsunuz. Sürdürme aşamasında kendinize yaşam stili haline getiriyorsunuz ancak Perşembe günleri atak evresini uygulamaya devam ediyorsunuz. Dukan diyetinin en güzel yanı ise haftada 2 öğün her şeyin serbest olması.

Karatay Diyeti
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay tarafından geliştirilen bu diyette saatlik olarak sağlıklı yaşam önerileri yer alıyor. Kilo vermek isteyen kişilerde D vitamini ve demir eksikliği bulunduğu durumlarda başarıya ulaşılamayacağını vurgulayan Karatay Diyeti’nde pastırmalı yumurtadan tut, ara öğün olarak yarım su bardağı cevize kadar her türlü ürün bulunuyor.




Protein ağırlıklı olan bu diyette yumurta, et ve peynir gibi besinler bulunuyor. Sadece günlük karbonhidrat ihtiyacını karşılamak amacıyla 200 gram ekmek yemeye müsaade edilen bu diyette aç kalmak kesinlikle yok.

Alkali Diyeti
Ana mantığı insan vücudunda yer alan ph değerinin asit yönünü alkali yönüne çevirmek olarak tarif edilen Alkali Diyeti'nde kilo vermek oldukça hızlı. Günümüzde sıkça tüketilen kızartma, rafine gıda ve beyaz un benzeri gıdalar sebebiyle insan vücudunun ph değeri asit yönüne doğru kaymakta.





Bu oranı dengede tutmak için tavsiye edilen Alkali diyetinde sabah kalkınca ilk iş olarak bir büyük bardak elma sirkeli su içilmesi gerekiyor. Kahvaltıda ise lor, yeşillikler, tuzsuz zeytin, omlet, avokado, iki dilim limon, yeşil çay ve bitki çayları serbest. Glütensiz veya karabuğday ekmeğinin tüketildiği bu diyetin en önemli özelliği ise yarım gün öncesinden içme suyuna konulan ve buzdolabında 1 gece bekletilen bademin blenderden geçirilmesi ile yapılan badem sütüdür.

Hamilelikte Diyet
Hamilelik döneminde diyet yapılmasını ve bir diyet programına uyulmasını kesinlikle önermeyen uzmanlar, kadının hamilelik süresinin ardından, 9 ay önceki kilosuna ulaşmasını öneriyor. Ayrıca hamilelik sırasında egzersiz yapılmasını tavsiye ediyorlar. Hamilelik döneminde yenilmemesi gereken maddelere dikkat etmeniz ve hamilelik sonrasında kilo verme sıkıntınızın minimize olması için, hamilelik döneminize çok dikkat edilmelidir.




İsveç Diyeti
Önce Avrupa'da daha sonra ise Türkiye'de popüler olan İsveç Diyeti, 2 haftada 7 ile 20 arasında kilo verme imkanı sunuyor. Sabah kahvaltında kahve içilerek güne başlanılan İsveç Diyeti’ni uygulayanlar bu diyeti 3 aydan önce tekrarlamamalı ve günde minimum 2 litre su içilmeli.

İlk 3 günü zorlu geçen diyetin 4. gününe gelindiğinde az yemek yemeye alışılıyor. Diyet programını tamamladıktan sonra verilen kiloların geri alındığı iddia edilen ve bu nedenle sık sık eleştirilen İsveç Diyeti, bu karşın kısa sürede çok kilo vermeye imkan sağlaması açısından tercih ediliyor.



Ender Saraç
Dr. Ender Saraç tarafından geliştirilen bu diyette her sabah yarım tatlı kaşığı ballı ve 8-10 damla limonlu ılık su içilmesinin ardından yaklaşık yarım saat sonra da kahvaltıya başlanıyor. Her ara öğünde mutlaka elma, erik, ananas, çilek ve armut gibi meyvelerin tüketilmesini öneren bu diyette ceviz içi, sebze yemekleri, yağsız et ve bitki çayı da başı çekiyor.

Bedeninize ve mevsimine uygun olarak düzenli bir şekilde sadeyağ, bal ve süt tüketmenin doğru bir beslenme için gerektiğini söyleyen Saraç, her gün diyette az miktarda da olsa yoğurt, tahin, üzüm suyu, taze meyve suyu, çeperi tahıllar alınmasını vurguluyor.

Bu diyetin en temel argümanlarından biri de midenin 4'te 3'nün dolu olması gerektiği. Ayrıca Ender Saraç diyetlerine göre ana öğünün öğle yemeği olmasının sebebi de sindirim ateşinin en yüksek olduğu saatlerin 12.00 ile 13.00 saatlerinde bulunması.


Şeyda Coşkun
Şeyda Coşkun tarafından hazırlanan bu diyette öğlen 16.00’ya kadar bol yeşil çay tüketimi, akşamları ise rezene, melisa ve papatya çayı içilmesi öneriliyor. Bol su tüketilmesi ve tuzdan uzak durulması noktalarında dikkat çeken diyet özellikle şeker ve şekerli gıdalardan uzak durulmasını gerektiğini ifade ediyor. Günde en az bir saat yürüyüş yapılan diyet programında, hazır besinler ve sosların tüketilmesi de kesinlikle yasak.

Editör: TE Bilişim