İzmir’de ilkokul öğrencilerinden 10 kasım koreografisi İzmir’de ilkokul öğrencilerinden 10 kasım koreografisi
 Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İzmir milletvekilleri ile birlikte makamında düzenlediği basın toplantısında Göztepe’de ve Karşıyaka stadyumlarının proje görsellerini tanıttı. Bakan Kılıç, “Örnekköy mevkisindeki sahanın ortasından dere yatağı geçmesinden dolayı projenin istenilen koşullarda ve süreçte bitirilmesine imkân bırakmadı. Fakat İzmir kamuoyunun da desteğini alarak yeniden saha çalışmaları yaptık. Konuya yönelik gerek milletvekilleri gerekse İzmir Gücü Spor Vakfı (İZVAK) sürece önemli katkılar sağladı. Sporun sivil toplum örgütleriyle ve diğer kamuoyu kesimleriyle yaptığı katılımlı çalışma neticesinde 2 stadyumun zemini üzerinde çalışıp projelerini netleştirerek İzmir’in beklentilerine cevap verme aşamasına geldik. Bu dakikadan itibaren artık eylemleri hızlandırma dönemindeyiz” dedi.

"İZMİR, OLİMPİYATA SPORCU YETİŞTİRME MERKEZİ OLACAK"
Bakan Suat Kılıç, İzmir’le ilgili düşüncelerinin sadece 2 stadyum yapmakla sınırlı olmadığını ifade ederken İzmir halkına yeni müjdeler de verdi:
“İzmir'i özellikle atletizm milli takımlarının geleceği konusunda bir olimpiyat eğitim merkezi olarak tasarlıyoruz. Yeni yaptığımız sponsorluk anlaşmalarında da yine İzmir'in atletizm altyapısının kuvvetlendirilmesi var. İzmir, öncesinde 2016 sonrasında 2020 olimpiyatlarına Türkiye genelinde olimpik takımların hazırlanacağı 12 olimpiyat eğitim merkezinden biri olacak. Ayrıca atletizm branşındaki altyapı çalışmalarının öncelikli olarak sürdürüleceği birincil il İzmir olacak. Diğer illerimizde yapımını planladığımız atletizm stadyumlarıyla İzmir entegre çalışarak milli takım sporcularının hazırlıklarını sürdüreceği bir il olacak” ifadelerini kullandı.

“STADYUMLAR UEFA VE FIFA KRİTERLERİNE SAHİP OLACAK”
Bakan Kılıç, İzmir’e yapılacak stadyumların UEFA ve FIFA kriterlerindeki zemin ve seyir zevkini taşıyacağını söyledi. Ege Bölgesi’nin mevsimsel avantajlarına dikkat çeken Bakan Suat Kılıç, stadyum inşaatlarına kısa sürede başlayacaklarını ifade etti: “İzmir’de yazın 4 ay süreyle turizm yapılıyor; ama diğer 8 ay 5 yıldızlı, süper lüks tesisler tam kapasiteyle kullanılamamakta. Antalya'da bu yönde atılan adımlar var. Onu destekliyoruz; ama İzmir'in de spor turizminde ve başka ülke takımlarının, gerek milli takımlar, gerek futbol takımları gerekse Süper Lig kategorisi dışındaki liglerdeki takımların kamp dönemi hazırlıklarını sürdürebilecekleri bir şehir olarak İzmir’in önemli bir misyon üstlenebileceğine inanıyoruz.”
Bakan Kılıç ayrıca, İzmir'in stadyumları üzerinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve eski Kültür ve Turizm Bakanı İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay başta olmak üzere İzmir milletvekillerimizin tamamıyla istişare içinde olduklarının altını çizdi. Projenin görsellerini tek tek basın mensuplarına gösteren Bakan Kılıç, gazetecilerin sorularını da cevapladı.

"STADYUMLAR EN GEÇ 2015’TE HAZIR"
Göztepe ve Karşıyaka takımları arasında rekabet olduğunu ve yapılacak stadyumların birbirinin aynısı olma durumunda sorun çıkar mı? sorusu üzerine Bakan Suat Kılıç, “Arsa durumları birbirinin aynısı değil. Mümkün olabildiğince İZVAK çalışmaları kapsamında gelen görüşleri olabildiğince dikkate alarak lokasyonları belirlemeye dikkat ettik. Karşıyaka'daki biraz daha sınırlı bir alan; ama Karşıyaka camiasının istediği bir alan. Göztepe'deki inşaat alanı biraz daha rahat. Dolayısıyla iki mahalde aynı projeyi uygulamak zaten mümkün değil. Ama her takıma aynı stadı yapmak gibi rekabeti negatif noktaya taşımanın gereği yok. Bunlar nihayetinde İzmir'in mülkü olacak. Bu stadyumlar İzmir’in ekonomisine, turizmine, bir olimpiyat merkezi olmasına katkı sağlayacak" yanıtını verdi.
“İzmir’deki mevcut stadyumların görünümü üzerinde bir çalışmanız var mı?” sorusuna ise, “Şu anki önceliğimiz İzmir'e iki yeni stadyum kazandırmak. Bunlar kazandırıldıktan sonra İzmir'in futbol müsabakaları ve vizyonu anlamında operasyon yapma imkanı daha da artmış olacak. Bizim öncelikli hedefimiz bir an önce bu projelerin İzmir'de gerçekleşmesini sağlamak. Bu projeler İzmir’de gerçekleştirildikten sonra mevcut spor yapıları ile ilgili konuları oturur tekrar masaya yatırırız. Bugün bu stadyumlar yapılmadan diğerleri üzerinde fikir yürütmek sağlıklı olmaz” dedi.
Stadyumların bitirilme tarihlerinin netleşip netleşmediği üzerine sorulan soru üzerine Bakan Kılıç,“Kapasiteleri aynı olduğu için eş zamanlı bitirilme ihtimalleri çok yüksek. Biz bu yıl içinde inşaatlara başlama hedefiyle hareket ediyoruz. Hedefimiz bu. Bu konuda karar verici değiliz. İhale süreçleri ve yasal süreler var. İhalelere itiraz edilmesi durumunda yargıya gidip gitmeyeceği konusunda şu an bir belirsizlik var. Onlar bizim bugünden belirleyebileceğimiz konular değil. Ben arzu ederim ki en kısa sürede problemsiz bir biçimde inşaatlarına başlanabilsin. İnşaatlarına başlandıktan sonra yapım süreleri çok uzun sürmez. Biz 300 iş gününde Mersin Stadyumu’nu bitirdik. Bu yüzden para problemi yok. Hedefimiz 2013 yılında başlayıp en geç 2015'te hizmete almak. Eğer güçlü müteahhitlik firmaları olursa ve her şey yolunda giderse hedefimiz 2014’ün sonunda hizmeti almak” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim