402,5 MİLYONDAN 464 MİLYONA
İzmir’de kamuya ait toplu taşıma araçlarını kullanan kişi sayısı 2010’da 402,5 milyon iken, İZBAN’ın işletmeye tam olarak başladığı 2011’de 440,5 milyon, 2012’de ise 464 milyon kişiye yükseldi. Aynı dönem içerisinde İZULAŞ, İZDENİZ (Arabalı vapur dahil) ve İzmir Metrosu’nun yolcu sayılarında da artışlar gözlemlendi. Yani İzmirliler, İZBAN’ın devreye girmesine rağmen taşıt tercihlerinde değişikliğe gitmezken, iki yılda toplu ulaşıma tam 62 milyon kişi ekstradan katıldı. Bu dönemde İZDENİZ’in yolcu sayısı 23 milyondan 25,5 milyona, İzmir Metrosu’nun yolcu sayısı 37 milyondan 52 milyona, İZULAŞ’ın yolcusu 65 milyondan 68 milyona yükseldi. ESHOT yolcu sayısında ise 275 milyondan 269 milyona gibi çok küçük düzeyde bir azalma yaşandı.
ÖZEL ARAÇ SAHİPLERİNİN TERCİHİ
İZBAN, bu dönemde özel araç sahiplerinin de öncelikli tercihi oldu. Birçok İzmirli, Aliağa ve Cumaovası yönünden İzmir merkezindeki işyerlerine özel araçlarıyla değil İZBAN trenleriyle gidip gelmeye başladı. İstasyon önlerindeki park and ride (park et ve git) sistemine uygun otoparkların yoğun kullanımı bu savı desteklerken, Karşıyaka ve Şirinyer bölgelerindeki taşıt trafiğinde de önemli azalmalar tespit edildi. Aliağa gibi sanayi bölgelerindeki fabrikalar da personel servislerini kaldırıp, işçilerinin İZBAN ile gidip gelmesini sağlayan uygulamalara geçti ve taşıt trafiğinin azalmasında önemli rol oynadılar. Ayrıca tamamı engelli erişimine sahip istasyonlar da daha fazla engelli vatandaşımızın topu ulaşımdan faydalanmasını sağladı.
KUZEY-GÜNEY TRAFİĞİ RAHATLADI
İZBAN yetkilileri, özel araç kullanımının üst düzeyde olduğu Mavişehir’deki istasyon otoparkının günün her saati yoğun kullanıldığına işaret ederek, “Sektöre giren her yeni oyuncu, pastadan kendine bir dilim pay alır. Ancak İZBAN, bunun tam aksine İzmir’deki toplu ulaşım pastasını yüzde 15 düzeyinde büyüttü. Bunu yaparken de kendi yolcusunu yarattı. İzmir’in en yoğun taşıt trafiğinin bulunduğu kuzey-güney hattında ise çok önemli bir alternatif oluşturdu. Karşıyaka, Çiğli ve Şirinyer gibi istasyonlarımız ise en yoğun istasyonlarımız olarak öne çıktı. Yapılan yeni yollar, üst, alt ve hemzemin geçitler gibi İZBAN da bu yöndeki taşıt trafiğinin önemli ölçüde azalmasına yardımcı oldu” diye konuştular.
İZBAN’ın artılarının şunlar olduğu kaydedildi: “Park et ve git” yöntemiyle özel araç sahipleri, toplu ulaşıma katıldı. Sanayi bölgelerindeki işyerleri, personelini servis yerine İZBAN trenlerine yönlendirdi. Tamamı engelli erişimine sahip istasyonlar, engellilere ulaşım özgürlüğü sağladı. 80 km’lik mesafenin 90 dakika sürmesi, daha fazla kişinin tren kullanmasını sağladı. Hattın kentin tam merkezinden geçmesi sayesinde herkesin öncelikli tercihi oldu. Diğer ulaşım aktörleriyle iyi entegrasyon, aktarmayı verimli hale getirdi.
Editör: TE Bilişim