İzmir'de çocuğuna bıçak dayayan baba tutuklandı İzmir'de çocuğuna bıçak dayayan baba tutuklandı
İzmir'de konu ile ilgili faaliyet gösteren kurum, kuruluş ve üniversite temsilcilerinden oluşan Komite Toplantısında, bugüne kadar tamamlanan çalışmalar olan “Bölgesel Ar-Ge ve Yenilik Kapasitesinin Belirlenmesine Yönelik Saha Analizi Çalışması”, “İzmir'de Ar-Ge ve Yenilik Ekosisteminin Mevcut Durumu Çalışması” ve “İzmir Kümelenme ve Yenilik Portalı” çalışmaları üyelerle paylaşıldı ve görüşleri alındı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İZKA Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi Başkanı Sibel Ersin, Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü işbirliği ile sürdürülen Bölgesel Yenilik Stratejisi Çalışmaları'nda mevcut durumun tespiti aşamasının tamamlandığını belirterek önümüzdeki zaman diliminde İzmir'de Ar-Ge ve Yenilik kapasitesini artırmaya yönelik stratejik öncelik ve hedeflerin ortaya çıkacağını kaydetti. Sibel Ersin İzmir'in yenilik potansiyelinin geliştirilmesi için Mart ayında yapılacak çalıştayda hazırlanacak eylem planının 2014-2023 İzmir Bölge Planı'na girdi sağlayacağını, bu konuda çalışma yapan tüm kurum ve kuruluşların katılım ve katkılarının önemli olduğunu ifade etti.Toplantıda TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü İş İstatistikleri Takım Sorumlusu Murat Topal, TÜİK ve İZKA işbirliğinde gerçekleştirilen Bölgesel Ar-Ge ve Yenilik Kapasitesinin Belirlenmesine Yönelik yapılan Saha Analiz Çalışması'nın sonuçları hakkında bilgiler verdi. Murat Topal, saha çalışmasında birebir firmaların ziyaret edildiğini ve Ar-Ge ve Yenilik konusunda bilgiler toplandığını belirterek, 2007-2010 dönemi için toplanan bilgilerin analiz edilmesinde şu temel bulguların ortaya çıktığını bildirdi: İzmir'deki işletmelerde Ar-Ge çalışan sayısının toplam çalışan içindeki payı 2007-2010 yılları arasında yüzde 2,7'den yüzde 4,5'e yükselmiştir. Özellikle aile işletmesi niteliğinde olmayan firmalarda bu artış daha belirgindir. Firmaların patent başvuruları özellikle 2010 yılında artmış, bir önceki yıla göre 2 kata yakın artış göstermiştir.Patent başvurularında Ar-Ge Birimi olan işletmeler öne çıkmakta ve bu durum son yıllarda daha da belirginleşmektedir. Yeni mal veya hizmet sunan işletmeler hem ciro ve hem çalışan sayısı açısından diğer işletmelerden öndedir. İşletmelerin sadece yüzde 19'u Ar-Ge ve yenilik konusunda üniversiteler ve araştırma merkezleri ile işbirliği yapmıştır.İzmir'de Ar-Ge ve Yenilik Ekosisteminin Mevcut Durumu araştırması sonuçları hakkında detaylı bilgiler veren EBİLTEM Proje Uzmanı Tutku Asarkaya, Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin artması için ekosistem içindeki farklı kuruluşların işbirliği yapmalarının önemine değindi. Üniversiteler, sektörel çatı kuruluşlar, organize sanayi bölgeleri odalar gibi kuruluşların üyelerine ve firmalara birtakım hizmetler verdiğini ancak bunların kurulacak uzmanlaşmış alt birimler ile geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle sanayici ve üniversite işbirliğinin güçlenmesine işaret eden Tutku Asarkaya, “Üniversitelerde üretilen teknolojik bilgiler, sanayici-üniversite işbirliğiyle topluma kazandırılmalıdır” diye konuştu.
İZKA ve Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi işbirliğinde hazırlanan İzmir Kümelenme ve Yenilik Portalı'nı tanıtan Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi Araştırma Görevlisi Elif Tunalı Çalışkan, portalın amaçlarını açıkladı. www.izmiryenilik.org ve www.izmirkumelenme.org adresindeki portalın İzmir Bölgesi özelinde ve Türkiye genelinde, Kümelenme ve Yenilik alanlarında bilgi ve iletişim platformu olduğunu ifade eden Elif Tunalı Çalışkan, portalda tüm paydaşlara kümelenme ve yenilik konularında bilgi sunulduğunu, ayrıca yapılan çalışmaların ve raporların portaldan takip edilebileceğini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim