Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch Ratings, Nisan ayında birer rapor yayımlayarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin notlarını teyit etti. Moody’s tarafından açıklanan raporda, genişleyen gelir kaynaklarına ek olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin harcama dinamiklerini düşük seviyede tutmayı başardığını ve bunun sonucunda da faaliyet sonuçları aynı dönemde faaliyet gelirinin ortalama % 40’ına karşılık gelecek şekilde sağlıklı seviyelerde tekrar ettiği vurgulandı.
Moody’s değerlendirmesinde, Büyükşehir’in güçlü faaliyet marjları, dengeli nakit akışının başarılı yönetim stratejisiyle birlikte kendi kendine finanse etme kapasitesi sağladığını ve bu durumun belediyenin geçtiğimiz 5 yıl içinde toplam gelirlerinin yaklaşık % 4’üne denk gelen finansman fazlalığından da anlaşıldığını belirtti. Moody’s ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yabancı para birimi borçlanmalarındaki yabancı kur riskinden korunmak için karşılık ayırdığını, özellikle Avrupa Yatırım Bankası (AYB) anapara ve faiz borç servisi geri ödemelerinden korunmak için risk hesabına fon ayırdığını, ayrılan fonun büyüklüğünün AYB’nin yıllık borç ödemelerini fazlasıyla karşıladığını da ifade etti. Moody’s, belediyenin bugüne kadar tüm borçlarının anapara ve faiz geri ödemelerini fazlasıyla karşılamaya yeterli miktarda nakit rezervi bulundurduğunu, bunun belediyenin istikrarlı bir nakit yönetimi stratejisi izlemesinden kaynaklandığını vurguladı.
Fitch Ratings ise açıkladığı “Türk Lirası’ndaki dalgalanmanın Büyükşehir Belediyeleri’nin yabancı para biriminden borç yükümlülüklerindeki etkisini analiz eden” özel raporunda; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yabancı para birimi cinsinden uzun vadeli kredi derecelendirme notunu “BBB-” durağan görünümlü olarak teyit etti.
Fitch söz konusu raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kur riskine karşın oluşturulan rezervlerin, tedbirli borç yönetim uygulamalarını yansıttığını belirtti. Raporda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Euro cinsinden sadece Avrupa Yatırım Bankası’na (AYB) borcu olduğu ve bu borcun 15,5 yıllık geri ödeme vadesine sahip olduğu hatırlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kur riskine karşı bu borcun geri ödemeleri için rezervlerini güçlendirdiğini kaydeden raporda, 2013 yıl sonu itibariyle söz konusu borç için oluşturulan rezervlerin Nisan 2016 sonuna kadar anapara ve faiz borç geri ödemelerini karşılayabileceği bilgisine de yer verildi.
Fitch raporunda; son aylarda ortaya çıkan faiz oranı artışının Büyükşehir’in değişken faiz oranlı borcunun toplam borç portföyü içerisinde küçük oranda olması ve borcun kalan kısa vadesi sebebiyle sınırlı olacağını önemle vurguladı.
Editör: TE Bilişim