Vefakar babanın görüntüleri içleri ısıttı Vefakar babanın görüntüleri içleri ısıttı
İzmir Aşçılar Derneği Başkanı Nejdet Polat, festivale ilişkin olarak yaptığı açıklamada, yeme içme sektöründe en hızlı büyüyen grubun unlu mamüller olduğuna dikkat çekti. Polat, “Türkiye, ekmek, bisküvi ve makarnadan sonra yeni bir sektörde daha öncü olmaya hazırlanıyor. Hamur işi ve pasta sektörü, ekonomik açıdan hızla büyüyor. Anne kurabiyesinden yeni bir sektör doğuyor” dedi. 
Balçova Belediyesi’nin himayesinde, 8-17 Mayıs tarihleri arasında Egepark Balçova’da düzenlenecek İzmir Kurabiye Festivali’ne ilişkin hazırlıklar sürüyor. Festivale Kurabiye Atölyesi ile katılacak olan İzmir Aşçılar Derneği üyeleri ise hünerlerini göstermeye hazırlanıyor. 
İzmir’in önde gelen pasta şeflerinin ve ustalarının yanı sıra butik pasta sektörünün önde gelen isimlerinin de workshoplarıyla renklenecek festivale ilişkin olarak İzmir Aşçılar Derneği Başkanı Nejdet Polat bir açıklamada bulundu. 
Polat, “İzmir Mutfağı, Ege Mutfağı denince akla önce balık ve otlar gelir. Oysa ki, bu mutfağın görünmeyen bir başka gücü de hamur işleridir. Ege’nin sütünden, kaymağından, yağından yapılan tatlılar, yaş ve kuru pastalar, kurabiye ve börek çeşitleri Türk Mutfağı’nın yeni keşfedilen özgün lezzetleri. Bu kentin kendine has bir kurabiye, pasta ve unlu mamuller kültürü var. Kumru, lokma, boyoz, açma, lor kurabiyesi, serpme börek, Boşnak böreği ve daha niceleri, bu kentin kültürünün, tarihinin ve mutfağının bir parçası.  Bu kültüre sahip çıkmak ve onu, gurme turizminin bir parçası haline getirmek hepimizin görevi. İzmir Aşçılar Derneği olarak İzmir Kurabiye Festivali’ni bu açıdan önemsiyoruz” dedi. Başkan Polat sektörün son durumuna ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulundu. Nejdet Polat, “Türkiye, Euromonitor verilerine bakıldığında 20 milyon dolara ulaşan pazar hacmiyle unlu mamuller sektöründe Avrupa’da dördüncü konumda. Unlu mamuller içinde özel bir yere sahip olan tatlı, tuzlu kurabiyeler ise her geçen gün endüstrileşen boyutuyla sektörün en hızlı büyüyen kolu. Pazar payı 2,5 milyon doları aştı. Yıllık büyüme hızı ise son beş yılda yüzde 35 oranında arttı. Yılda kişi başı 5 kilogram civarında kurabiye ve benzeri ürün tüketmeye başladık. Türk tüketicisinin işlenmiş ürüne olan ilgisi de her geçen gün artıyor. Bizim, mutluluğun mutfaktaki adı dediğimiz kurabiyeden bir sektör doğuyor. Büyümenin artarak süreceğini öngörüyoruz” dedi. 

Editör: TE Bilişim