Polisten kaçarken motosikletleri ezdi geçti Polisten kaçarken motosikletleri ezdi geçti
Hazırladığı yazılı açıklamada, otoparkların yapımı büyükşehir belediyesinin temel görevlerinden olduğuna dikkat çeken Çakar, “Kendi yaptığı yatırım programını bile yerine getirmekten aciz bir idarenin İzmir’in sorunlarını çözmekten ne kadar uzak olduğu açıkça görülmektedir. Bu amaçla hem yatırım bütçesinden pay ayırmak, hem de çelerde inşaat yapan vatandaşlarımızdan otopark bedeli olarak aldığı paraları da bu amaçla kullanmak zorundadır” dedi.
İzmir’in otopark sorunu ve yaşanan trafik sıkıntısı üzerine değerlendirmelerde bulunan Yusuf Kenan Çakar, otopark için ayrılan bütçelerin kullanılmadığını da ileri sürdü.
Çakar, İzmir’de trafik sıkışıklığının her geçen gün arttığını, otopark yapımı için vatandaşlardan toplanan paraların bankada faizde tutulduğunu iddia ederek, şöyle konuştu: “Otopark yapılması için vatandaşlarımızdan yıllardır toplanan paralar, otopark yapmak yerine bankada faizde tutulmaktadır. İzmirli hemşerilerimizden 2004- 2012 yılları arasında otopark bedeli olarak alınan paralar 70 milyon TL’yi bulmaktadır. Bu paranın bankada tutulması sonucu oluşan faiz miktarı 14 milyon TL kadardır. Otopark hesabında toplanan bu paradan otopark yapımı için harcanan miktar 13,5 milyon TL kadarıdır. Otopark hesabında halen 56 milyon TL atıl bekletilmektedir. Buradan da açıkça görüldüğü gibi kasada para vardır. Ama otopark yapımı için kullanılan miktar, kasada toplanan paranın faizi kadar bile değildir. Bunun sebebi idarecilerimizin beceriksizliği ve vurdumduymazlığıdır.”
Alsancak’ta yapımına başlanan akıllı otoparkın araç kapasitesinin de 270 olduğuna vurgu yapan Çakar, yazılı açıklamasını şu açıklamalarla sürdürdü: “Akıllı otopark diyerek büyük şaşaalarla ve reklamlarla yapımına başlanan Alsancak’taki otoparkın araç kapasitesi 270 araçtır. Sanki İzmir’in otopark sorunu çözülüyor havası estirilen bu otoparkın 270 kapasite ile bırakın İzmir’in otopark sorununu çözmesini sadece yapıldığı bölgenin bile sorununu çözmekten çok uzak olduğu açıkça bellidir. İzmir’de 11 metropol ilçede 2004-2012 yılları arasında trafiğe çıkan araç sayısı 700 bin civarındadır. Bu yıllar arasında büyükşehir belediyesi tarafından yapılan otoparkların toplam araç kapasitesi ise Hatay katlı otoparkı da bittiğinde 1356 olacaktır. Bu durumda İzmir’de trafiğe çıkan her 517 araca karşılık bir otopark yapılabilmiştir. 2004-2012 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi otopark hesabına; Konak’tan 20 milyon 500 bin, Buca’dan 14 milyon 300 bin TL, Karşıyaka’dan 10 milyon TL ve Karabağlar ilçesinden 7 milyon TL yatırılmıştır. Bu ilçelerden toplanan paralara karşılık Karabağlar ve Buca’ya bir tek otopark bile yapılmamıştır. Karşıyaka’ya yapılan ise rahmetli Ahmet Piriştina zamanında yapılan Bahriye Üçok Bulvarı yer altı otoparkını açmak olmuştur.”
Çakar, bu bilgileri verdikten sonra da şu uyarıyla açıklamasını sonlandırdı: “
Bu gidişle İzmir’in her geçen gün otopark sorunu katlanarak artmakta ve dolayısıyla trafik sorunu da çözümsüzlüğe doğru gitmektedir. Gelecekte daha büyük sorunlar yaşanmaması için kaldırımların park eden araçlar tarafından değil vatandaşımız tarafından, yayalar tarafından kullanılması için gerekli tedbirler hızla alınmalıdır. Bu sorunlar çözümsüz değildir. Çeşitli bahaneler üretmek yerine, iş yapma gayreti içinde olmak bile sorunun çözümü için yeterli olacaktır.”

Editör: TE Bilişim