Erkekler En Çok Eşine, Kadınlar ise Babasına Güveniyor! Erkekler En Çok Eşine, Kadınlar ise Babasına Güveniyor!
Konak Belediyesi ve Afro-Türk Derneği işbirliğinde düzenlenen 10. Uluslararası Dana Bayramı Festivali Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle başladı. Afro-Türklerin bayram coşkusuna Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda İzmirli ortak oldu. Renkli görüntülerin yaşandığı yürüyüşte ilginç kostüm ve maskeleriyle dikkat çeken Afro-Türkler yerel müzik eşlinde cadde boyunca dans ederek yürüdü. Kutlamalar çevredeki vatandaşlar tarafından da ilgiyle izlendi.
“FARKLI KÜLTÜRLER ZENGİNLİĞİMİZ”
Sevinç Pastanesi önünde son bulan yürüyüşün ardından Dana Bayramı kutlamaları cadde üzerine kurulan platformda sahnelenen Afrika danslarıyla sürdü. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, burada yaptığı konuşmada İzmir’in yüzyıllar boyu pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, kültür zengini bir kent olduğunu dile getirerek, "Yüzyıllar boyu birlikte yaşamanın getirdiği ortaklıklar güzellikler ortaya çıkarmış. Buraya köle olarak gelmiş olan Afro-Türkler kendi kültürlerinden bir parçayı da İzmir'in güzel kültürüne eklemişler. İzmirliler ve Afro-Türkler bir arada yaşamanın güzelliğini tatmışlar. Görmezden geldiğimiz bu zenginlik bizim hatamız. Şimdi özür dileme vakti. Farklı kültürlerle birlikte, coşkuyla yaşıyoruz bu şehirde, iyi ki varlar. Biz bu kültürleri birlikte yaşamaya devam edeceğiz" dedi.
PANEL VE PİKNİK
Üç gün sürecek olan 10. Uluslararası Dana Bayramı Festivali’nin ikinci gününde İsrail'den Tel Aviv Üniversitesi Kölelik Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Ehud R. Toledano ile İngiltere'den Londra Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Dr. Michael Ferguson’un konuşmacı olduğu bir panel gerçekleştirilecek. Panelde 19. Yüzyıl, Orta Doğu ve Anadolu'da İslam Köleciliği üzerine konuşacaklar. Üçüncü gün ise Afro-Türkler Ayrancılar piknik alanında bir araya gelerek, bayramlarını kutlayacak.
DANA BAYRAMI NEDİR?
İzmir’de yaşayan Afrika kökenli Türklerin kültüründe yer alan Dana Bayramı 1880'lerden 1920'lerin sonuna kadar kutlanmıştır. Daha önce üç hafta süren kutlamalarda godyaların (Afrikalı topluluğun ileri gelenleri) topladığı parayla dana alınır ve mayıs ayının ilk cumartesi kurban edilirdi. 2006 yılından itibaren Afro-Türk Derneği tarafından kültür ve geleneklerini yaşatmak amacıyla Dana Bayramı Festivali adıyla gerçekleşen kutlamalar üç gün sürüyor ve artık kurban kesilmiyor.

 
Editör: TE Bilişim