İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 yılında Yenişehir’de açılan Çocuk ve Gençlik Merkezi (ÇOGEM), bölgede oturan kentsel olanaklara erişimi kısıtlı ailelerin adeta kaderini değiştirdi. Kendileri için uzatılan sevgi dolu ele sıkıca sarılan çocuklar ve gençler, okul sonrası boş zamanlarında merkeze koştu. 2 yılı aşkın süredir hizmet veren merkezde bugün 604 çocuk ve genç yararlanıyor. Bir psikolog, iki sosyolog, bir sosyal hizmet uzmanı, bir çocuk gelişimci ve eğitimcilerin görev aldığı merkezde, çocuklar ve gençlerin okuldaki derslerine yardımcı olmak amacıyla etüt çalışmaları yapılıyor. Çocukların ve gençlerin eğitim hayatlarına devam etmelerini sağlamak ya da eğitime yeniden kazandırmak amacıyla okul ve ailelerle işbirliği yapılıyor. Çocuklar merkezde düzenlenen müzik, bilgisayar, dans, el sanatları gibi kurslara katılarak, hem boş zamanlarını değerlendiriyor hem de becerilerini geliştiriyor. Merkezde oluşturulan “Kadın Paylaşım Grubu”na katılan annelerin de evden dışarı çıkarak sosyalleşmesi sağlanıyor. Gruba katılan kadınlar, “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği” “Kadına Yönelik Şiddet” ve “Ayrımcılık” gibi konularda bilgilendiriliyor, avukat aracılığıyla yasal haklarını öğreniyor. Kadınlar, sanat atölyelerinde ise bugüne kadar kendilerinin bile farkına varmadığı becerilerini ortaya çıkarıyor; ahşap boyama, resim, kağıt telkarisi ve bilgisayar kurslarıyla adeta hayata bağlanıyor.
ÇOCUKLAR ÇOK MUTLU
Merkezde düzenlenen bilgisayar, İngilizce, Türkçe, resim, seramik, takı tasarım, gitar, bağlama dersleri ile mozaik çalışması, fen ve doğa etkinliği, sanat etkinlikleri, bilgilendirici sunumlar, etüt çalışması, tiyatro etkinliği, koro ve solfej çalışması, müzik grubu çalışması, grup/atölye çalışmaları, dans grubu çalışmaları, film gösterimi, psikolojik danışmanlık ve çocuk oyunları etkinliklerinden 604 çocuk yararlandığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ailelere de eğitimler verildiğini ve 90 ailenin evine gidilerek sosyal inceleme yapıldığını belirtti. Yetkililer, amaçlarının çocuk ve gençler için keyifli, güvenli, gelişimlerini destekleyen bir ortam hazırlayarak sahip oldukları hakların farkında, kendine güvenen, kendine ve çevrelerine karşı sorumluluk duyan, eleştirel düşünen bireyler olma yolunda onlarla birlikte yol almak olduğunu ifade etti.
Fen ve teknoloji sınıfının çalışmalarına katılan Ziya Gökalp İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi Diyar Suvar, boş zamanlarını değerlendirdiği bu merkezde öğretmenleri ile birlikte derslerini yaptığını, değişik konularda bilgiler öğrendiğini belirterek, merkezin okul başarısına katkı koyduğunu söyledi. Merkezde “Meraklı Adımlar Kulübü” kuran ve bir dergi çıkarmaya çalışan öğrenciler adına konuşan 11 yaşındaki Ziya Gökalp İlköğretim Okulu öğrencisi Ceylan Aydoğdu ise, arkadaşlarıyla birlikte öğretmenleri ile röportaj yapıp fotoğraf çektiklerini ve kısa süre sonra dergiyi çıkaracaklarını söyledi.
Editör: TE Bilişim