Halk oyunları gösterileri ile başlayan açılış töreninde festival programı da sinevizyon gösterisi ile tanıtıldı.
“GURME BİR FESTİVALE DÖNÜŞECEK”
Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Ege’nin bütün medeniyetleri bünyesinde barındırdığına dikkat çekerek, “Gelmeyen medeniyet yok. Her gelen bir şey bıraktı. İşte bu Ege kültürü böyle oluştu. Yüzlerce medeniyetin bıraktıkları ile oluştu. Bu birikim bu bölgeye bir özellik verdi. Yaşama şekli, hoşgörü verdi. Bunun ötesinde bir yemek kültür verdi. Bütün dünyaya göstereceğimiz, bileceğimiz bir kültür. Urla da bu merkezlerden biri. Bu festival ileride gurme bir festivale dönüşecek. Bizim çiftçimiz çalışkandır, işten korkmaz. Festival çiftçimize bir katkı koyacaktır. Tüketici sevinecek, üretim artacaktır. Her yöresel ürünü destekledik, her yöresel ürünü destekleyeceğiz. Tarımda daire başkanlığını kuran ilk belediyeyiz. Tarımı ve hayvancılığı olmayan bir ülke kalkınamaz. Bu yüzden her faaliyeti destekleyeceği ve bu festivaller hep devam edecek” diye konuştu.
“FESTİVALLERİ DEĞERLERİMİZ SAHİP ÇIKMAK İÇİN YAPIYORUZ”
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise, Urla’nın yerel ürünleri çok çeşitli, toprağı bereketli, kültürü rengarenk bir kent olduğunu belirterek, “Başka bir kültür tanımanın en etkili yolu mutfağını öğrenmektir. Mutfak kültür alışkanlıkları anlamalıyız. O coğrafyada yaşananlar, hayal kırıklıkları yemeğe yansır. Acılar baharatlara, sevinçler şekere katılır. Öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki mübadelenin etkinliklerini iliklerimize kadar yaşıyoruz. Tüm kültürümüz mutfağa yansıyor. Urla güvecimiz, zeytinyağlı ot yemeklerimiz çok meşhur. Bu yüzden gastronomi turizmi çok önemli. Biz festivalleri eğlenmek için değil, değerlerimize sahip çıkmak için yapıyoruz. Yerel değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak için yapıyoruz. Biz festivallerimizi baştacımız çiftçilerimiz için yapıyoruz. Çünkü bu festivaller çiftçiler sayesinde oluyor” dedi.
“ENGİNAR FESTİVALİ GÜCÜNÜ ÇOK İYİ GÖSTERDİ”
3 gün boyunca üretici ve tüketicinin doğrudan buluşacağını dile getiren Başkan Uyar, enginar festivalinin geçen yıl gücünü çok iyi gösterdiğini ifade etti. Enginarın herkese enerjisini yaydığını kaydeden Başkan Uyar, “Geçen yıl 30 bin kök enginar satıldı, 20 bin araç girişi ve 50 bin ziyaretçi ağırlandı. Esnafımızın yüzü güldü. Festivalin ardından giderek yok olan enginar tarlaları yeniden hayat buldu. Dikim alanı yüzde 30 arttı. 8 bin dönüm arazide tonlarca üretim sağlandı. Stant sayımız ikiye katlanarak geçen yıla göre 800’e yükseldi. Gördüğümüz bu ilgi bizi çok heyecanlandırıyor” diye konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZ FAST FOOD YERİNE SEBZELERLE BÜYÜSÜN”
Başkanlığı ve gıda mühendisliğinin yanı sıra bir anne olarak seslenen Başkan Uyar, “Besin değeri yüksek enginarın sevdirilmesi, çocuklara tanıtılması çok önemli. Fast food yiyeceklerinin yaygınlaştığı dönemde enginara dikkat çekmek istiyoruz. Çocuklarımız taze ve zamanında yetişen sebzelerle büyüsün. Bir çocuğun annesinden hamburger yerine enginar istemesi için bunları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“5 YILDIZLI OTELİMİZ YOK AMA MİS KOKULU KÖYLERİMİZ VAR”
Urla, Karaburun gibi ilçelerin gastronomi turizmi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Uyar, enginarın yanı sıra mandalina, zeytin gibi ürünler açısından da bölgenin zengin olduğunu dile getirdi. Urla’nın Kuşçular, Yağcılar, Ovacık gibi köylerinde birçok ürün yetiştiğini anlatan Sibel Uyar, “Bizim burada 5 yıldızlı otellerimiz yok ama 15 tane mis kokulu köyümüz var. Biz bunları istemiyoruz zaten. Siz buraya gelince bir Urlalı gibi yaşayın istiyoruz. Ayağınız tarlaya bassın, domatesi tarladan kendi elinizle koparın. Çünkü buna hepimizin, bütün dünyanın ihtiyacı var. Yaşanan tüm olumsuzlar doğadan uzaklaşmadan değil mi? Bize düşen bu güzelliği bozmadan sahip çıkmak. Biz tarihimize kulak veriyor, değerlerimiz sıkı sıkıya sahip çıkıyoruz” dedi.
“URLA SIĞINABİLECEĞİNİZ BİR CENNET”
Ülke kalkınmasının yerelden başladığını ifade eden Uyar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Köylümüz refah düzeyine ulaşırsa o zaman gelişmiş ülkeler statüsünde mutlu bir ülke olabiliriz. Sürdürülebilir tarım kaynaklarında çiftçimize destek olmaya çalışıyoruz. Ne şanslıyız ki köylüsüne sahip çıkan büyükşehir başkanımız var. Aziz Başkanımıza Urlalı çiftçiler adına çok teşekkür ediyorum. Nefes almaya ihtiyaç duyduğunuzda biz buradayız. Urla huzurla, barışla, sağlıkla sığınabileceğiz bir cennet.”
SANAT, SPOR VE GASTRONOMİ MERKEZİ
Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek de Urla’da sanayiye yer olmadığını belirterek, Urla’yı sanatın, sporun ve gastronominin merkezi yapmak istediklerini dile getirdi. Festivallerin bunun bir yansıması olduğuna işaret eden Demiryürek, şunları söyledi: “Gelecek yıl Avrupa Birliği ile bir derecelendirmeye girecek. Ama bunun için de yapmamız gerekenler var. Bir kere bizim bu saatten sonra 39 bin kapı numarası bulunan Urla’ya yeni siteler eklemek yerine turizmin daha nitelikli yapılabilmesine imkan sağlayabilecek turistik tesislere ihtiyacımız var. Bunun için elimizdeki kamu arazilerini yerel yönetimlerle birlikte çok iyi planlamalıyız. Spor sahalarını artırmalıyız. Urla’yı spor turizmin merkezi haline getirmeliyiz. Bunun için elimizde yeterli kamu arazisi var. Öyle bir spor merkezi olsun ki gelecek yıllarda tüm milli takımları burada ağırlayalım. Sanatta da ileride Urla Devlet Opera ve Balesi’ni de açacağız.”
ÜÇ GÜN BOYUNCA ETKİNLİKLER
Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılıç da yetkililerin çiftçiye biraz daha imkan tanıyarak yardımcı olmalarını belirtti. Kendi tecrübelerinden faydalanmaları gerektiğini dile getirerek, “Bu çiftçi bu vatanı böldürmeyecek” dedi.
3 gün sürecek festivalde tadım atölyeleri, mutfak sohbetleri, mutfak atölyeleri, sanat atölyeleri, Urla Sanat Sokağı Yaşatma ve Kalkındırma Derneği (USYAD) partisi etkinlikleri düzenlenecek. 1 Mayıs'ta USYAD Kapanış Partisi ile festival son bulacak.
Editör: TE Bilişim