Seferihisar’ın Ata Ekmeği Tübitak listesinde Seferihisar’ın Ata Ekmeği Tübitak listesinde
Karaburun’un ardından Seferihisar’da da başladı. 3 haftalık eğitimden geçecek çobanlar sigortalanacak, sertifikaları ile daha rahat iş bulma imkanına kavuşacak. Sertifikalı çoban çalıştıran mal sahibi ise uygun koşulları taşıması halinde devletten yıllık 5 bin TL destek alacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TZOB, İŞ-KUR ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği “Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi”nde, verilen eğitimler ile sürü yöneticisi unvanını alacak çobanların hayvan bakımı konusundaki bilgilerinin arttırılması hedefleniyor. 3 hafta boyunca verilecek eğitimlerde kursiyerlere, merada hayvan bakımı, sürü yöneticiliğinde güvenlik, küçükbaş hayvanlarda kayıt, küçükbaş hayvanların beslenmesi-hastalıkları, ıslah, barınak ortamı gibi konu başlıkları anlatılacak.

EĞİTİMLERİN SEFERİHİSAR AYAĞINA YOĞUN KATILIM

İzmir çapında 17 ilçe de 820 kişi eğitimler için başvuruda bulunurken; sertifika programlarının en çok ilgi gördüğü noktalardan biri ise Seferihisar oldu. Gıda-Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Özdemir ve Seferihisar Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Gülbağ’ın üretici ve çobanlar ile birlikte katıldığı ilk ders sohbet havasında geçerken; eğitimler veteriner hekimler Ali Dikmen ve Nihal Akoğul Güven tarafından verildi.

SEKTÖRÜN TÜMÜ KAZANACAK

Çobanlar ve mal sahipleri arasında yaşanan sıkıntıların da masaya yatırılacağı eğitimler üzerine bir açıklama yapan İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, küçükbaş hayvancılıktaki sıkıntılardan bir tanesinin de çobanların azlığı ve eğitimsizliği olduğunu, sorunu halletmek adına farklı çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Karlı bir hayvancılık yapılabilmesi için sürü yöneticisinin bir veteriner hekim gibi hayvan hastalık ve zararlılarından anlaması gerekliliğine dikkat çeken Türer, ‘‘Sürü yöneticisi bu anlamda da çok önemli bir görev üstlenmektedir. Verimli bir hayvancılık yapmak için bakım ve besleme gibi birçok faktörün yanında iyi bir sürü yönetimi ve yöneticisi şarttır. Bu amaçla, hem çoban sıkıntısını aşmak hem de daha bilinçli çobanlar yetiştirmek adına proje geliştirildi. Proje kısaca ‘‘Kazan-Kazan’’ bakış açısıyla hazırlandı. ‘‘Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi’’ kapsamında verilecek eğitimleri tamamlayan çobanlarımız Sürü Yöneticisi olarak daha rahat iş bulabilecek, sertifikalı ve bilgili sürü yöneticilerine iş veren mal sahiplerinden 500 hayvan üzeri sahibi olanlar ise devletten yıllık 5 bin TL’lik destek alacak.’’ şeklinde konuştu.

SERTİFİKA, HEM ÇOBAN’A HEM ÜRETİCİ’YE KAZANDIRACAK

Proje, küçükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı 51 ilde yürütülecek. Yaklaşık 11 bin kişinin eğitimden geçeceği projeyle kalifiye sürü yönetimi elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanıyor. Çobanlık işine mesleki bir statü kazandırarak çobanlara ‘‘Sürü Yöneticisi’’ sıfatıyla sosyal güvence sağlayan projenin İzmir ayağına İŞ-KUR tarafından 400 bin TL destek sağlanacak. Eğitime katılan kursiyerlere, İŞ-KUR tarafından sigorta yapılacak ve günlük ücret verilecek. Bu yolla çobanlık yapanların en büyük sıkıntısı olan sigortasız çalışma ortadan kaldırılacak.

Editör: TE Bilişim