Daha önce 937 km²’lik alanda içme suyu kaynaklarını 7 gün 24 saat tek merkezden kontrol eden İZSU, bu projeyle birlikte izlediği alanı yaklaşık 6 kat büyüterek 5 bin 400 km²’ye çıkarmış olacak. 18 milyon 250 bin liraya mal olacak çalışmalar 2015 yılı Ocak ayında tamamlandığında, 21 ilçedeki 331 adet derin kuyu, 142 adet pompaj tesisi, 161 adet depo, 780 adet pompa ve 220 adet vana ile Görece, Ürkmez, Balçova Gördes ve Güzelhisar barajları bir merkezden izlenip denetlenebilir hale gelecek.
Merkezde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Şu ana kadar SCADA merkezi yenilendi. 11 ilçe yeni sistem üzerinden izlenmeye başlandı. Saha çalışmaları tamamlandığında Aliağa, Menemen, Foça, Kemalpaşa, Bayındır, Torbalı, Selçuk, Menderes, Seferihisar ve Urla sisteme ilave edilerek izlenebilecek” diye konuştu.
Sistem sayesinde, Manisa Nuriye beldesi de dahil geniş bir alan üzerinde şebekeyi denetleyebildiklerini söyleyen İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri şöyle devam etti:
“Sınırların genişlemesi ile birlikte su dağıtım ağımız da büyüdü. Su trafiğinin izlenmesi ve kontrol edilmesi için en verimli yöntem olan SCADA sistemini genişletme ihtiyacı duyduk. Sistem bize etkin kontrol, dinamik işletme, bilgi paylaşımı, enerji ve personel tasarrufu sağlayacak. Bütünşehir Yasası ile ilave edilen 9 ilçenin su alt yapısını da devraldığımızda gerekli çalışmaları yaparak sisteme almamız mümkün olacak”.
SCADA sistemi, izleme ve kontrolün yapıldığı donanım ve yazılımdan oluşan bir merkez ile sahadaki ölçüm ve kontrol cihazları, bilgi derleyen-toplayan RTU (uzak kontrol üniteleri) cihazları ve iletişim sağlayan telsiz cihazlarından oluşuyor. Sistem, sahaya yerleştirilen ölçüm ve kontrol cihazlarının ürettikleri verilerin RTU cihazlarına gönderilmesi, verilerin işlenerek telsiz haberleşme ortamı üzerinden SCADA merkezine iletilmesi biçiminde çalışıyor. Böylelikle merkezde görevli personel, 24 saat boyunca bu veriler ışığında kentin su trafiğini yönlendirebiliyor.
İhtiyaca göre merkezden tüm pompa motorları çalıştırılıp durdurulabiliyor ve dağıtım sisteminde kullanılan vanalar istenen oranda açılıp kapanabiliyor. Pompa istasyonları, derinkuyu ve depolarda debi, basınç, seviye ölçümleri yapılarak dengeli su dağıtımı yapılıyor.
Klor, bulanıklık, iletkenlik, pH ve çözünmüş oksijen ölçümüne ait bilgeler işlenerek suyun kalitesi anlık olarak kontrol ediliyor. Tesis güvenliğine ilişkin bilgiler de alınıp yetkisiz kişilerin tesislere girişi önleniyor.
Editör: TE Bilişim