İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sanayi sektörünün kalifiye eleman ihtiyacını gidermeye yönelik önemli adımlarından biri olan Kent Koleji projesinde işbirliği yelpazesi her geçen büyüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve proje ortakları Yaşar Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) arasında destek protokolü imzalandı. Protokolü İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nazım Sözer, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu imzaladı.
Gençlerimiz için..
Meslek eğitimlerinin verildiği Bayraklı Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınma hedefinde eğitimin çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak en önemli yatırımın insana yatırım olduğunu söyledi.
Eğitim sistemindeki eksiklere dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “Gittiğimiz her yerde lise mezunu çocukları olduğunu söyleyen aileler bizden iş istiyor. Ama böyle bir iş yok. O zaman biz bu gençlerimizi ne yapacağız? Ve onların yaşama bağlanmalarına, tutunmalarına nasıl katkıda bulunacağız? Buna çare aramak için Kent Koleji’ni kurduk” diye konuştu.
Arz ve talep buluşturuluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meslek edindirme ve girişimcilik kursları sayesinde yüzlerce İzmirli’ye yeni istihdam olanakları sağladıklarını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdilik çalışmalarını burada sürdüren Kent Koleji’ni gençlerimizin İzmir'in her yerinden çok rahat ulaşabilecekleri bir yere, Şaraphane’deki eski Un Fabrikası binasına taşıyacağız. Bu projede bize destek olan kurum ve kuruluşlara sonsuz teşekkür ediyorum. Kamuoyu yoklamaları, araştırmalar ve iş camiası ile yapılan anketlerle hangi elemana ihtiyaç varsa onu eğitip, iş yaşantısına kazandırmak istiyoruz. Sanayiciye, turizmciye ne lazımsa, tarımda nasıl eleman gerekiyorsa onu yetiştirip emek arzı olarak talep edenlerin değerlendirmesine sunacağız.”
İzmir Kent Koleji’nin tamamen “sosyal bir proje” oluğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bu, iş ve aş vermek üzere yola çıkılmış bir proje. Bu kolejin giderek büyümesini sağlarsak. Türkiye'nin en büyük sorunu olan istihdama çok büyük katkımız olur. Önemli olan bu işi başarıyla sürdürebilmektir” dedi.
Vali Toprak: Önder bir proje
İzmir Valisi ve İZKA (İzmir Kalkınma Ajansı) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak da yaptığı konuşmasında, İZKA'nın çalışmalarını özetleyerek projelere verdikleri destekleri anlattı. İZKA'nın İzmir'in ekonomik gelişmesi ve sosyal kalkınması için çalışmaya devam ettiğini vurgulayan Toprak, güdümlü destek projelerinin diğer projelerden farklı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Büyükşehir Belediyemiz tarafından yürütülecek olan ve ilimizin en önemli sorunlarından olan işsizliğin azaltılmasına katkıda bulunacak İzmir Kent Koleji projesi ile 5. güdümlü projemizin uygulamasını başlatıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz tarafından hazırlanan ve büyük bir farkındalık yaratacak bu projede iş gücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda mesleki eğitim ortamlarının oluşturulması ve dünyadaki en yeni ve başarılı uygulama olan Fabrikasyon Laboratuvarı’nın kurulması çok önemli ve önder bir projedir. Sayın Başkanımız şahsında tüm paydaşlara çok teşekkür ediyorum”.
“Ne iş olsa yaparım” devri bitti
Proje ortaklarından olan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, kentin yerel kalkınma modeli olarak Türkiye’ye örnek olmasını istediklerini belirterek, “Atılan imzaların yaşama tutunacak ailelere hediye olmasını diliyorum” dedi.
Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nazım Sözer, “Biz toplumda güzel bir sinerji yaratmak üzere bir platform oluşturmak üzere buradayız” şeklinde konuştu.
EBSO Başkan Ender Yorgancılar ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin en büyük eksiğinin teorik ve pratiğin bir arada oluşturabildiği bir eğitim sisteminin olmamasından kaynaklandığını vurguladı. Yorgancılar, “Öncelikle bu projenin, söz konusu eksiğimizi gidermesi açısından bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerde büyük bir bilgi kaynağı var. Bu kaynakların paylaşılmasıyla yüksek teknolojilere daha kolay ulaşabileceğimize inanıyorum” dedi.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu da, esnaf olarak projeye büyük önem verdiklerinin altını çizdi ve ekledi: “Her işi yaparım devri bitti. Bundan böyle bize işin eğitimini almış uzmanlar lazım. Bu nedenle bu projenin içindeyiz ve çok mutluyuz.”
Bu kolej ücretsiz
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mesleki eğitim alanında yaptığı en büyük atılımlardan biri olan Kent Koleji, ilk eğitimlerini geçtiğimiz Ekim ayında verdi. İmalat sanayisinin ihtiyacı olan teknik eleman eksikliğini gidermek amacıyla açılan “Kaynak, CNC, PLC ve CAD/CAM” branşlarındaki kursları 22 Aralık tarihinde tamamlandı. Kent Koleji, 2015 yılında branş sayılarını artırılarak (Sıhhi Tesisat, CNC, PLC ve CAD/CAM, Hidrolik, Pnömatik, Soğutma, Asansör Bakım, Asansör Montaj, Kaynak, Doğalgaz Tesisatı, Kalorifer Tesisatı ile turizm sektörüne yönelik Servis Elemanı, Aşçı Çırağı, Kat Hizmetleri, Ön Büro Hizmetleri vb. gibi) daha geniş bir alanda hizmet verecek.
Editör: TE Bilişim