Çocukların ve kimi yetişkinlerin bile çektiği acılara rağmen diş doktoruna çeşitli korkuları nedeniyle gidemeyen ve bu korkularının üstesinden gelemeyenler için son çare olarak 'uyutma' yöntemi uygulanıyor. Universal Kuşadası Hastanesi Diş Hekimi Erinç Kocabıyık, günümüzde tıbbın ve teknolojinin nimetlerinden diş hekimliğinin de faydalandığını; tedavi yöntemleri, medikal ajanlar ve cihazların son derece geliştiğini, ağrısız ve son derece hızlı tedavilerin yapılabildiğini açıkladı.
Tüm bu gelişmelere rağmen dentofobi yani diş hekimi korkusunun çok yaygın biçimde görüldüğünün altını çizen Kocabıyık, “Bunun sebebi genellikle yaşanmış kötü deneyimlerdir. Ayrıca iğne korkusu, aletlerin steril olmayacağı düşüncesi, kullanılan aletlerin sesleri, hastane kokusu veya abartılı bir şekilde anlatılan diş hekimi tecrübeleri bu korkunun sebeplerindendir. Fakat vatandaşlarımız bir gün mutlaka diş hekimine ihtiyaç duyacağını unutulmamalıdır” dedi. Bu korkunun giderilmesinde psikolojik veya farmakolojik yöntemlerin kullanıldığını vurgulayan Erinç Kocabıyık, psikolojik yolların yeterli olmadığı durumlarda en uygun yöntemin sedasyon olduğunu sözlerine ekledi.
Sedasyonu, en basit anlatımla hastanın bilinci kaybolmaksızın oluşan derin uyku hali olarak tanımlayan Kocabıyık, “Operasyon öncesi de dahil olmak üzere hasta kendine geldikten sonra işlemlerle ilgili hiçbir şey hatırlamaz. Hastanın operasyon sırasında hareketsiz olması ve kusma refleksinin azalması tedavi süresini kısaltır. Genel anestezide hava yolu açıklığının sağlanamaması, tepkilerin kaybolması, uyaranlara cevap alınamaması gibi durumlar bu yöntemde yaşanmadığından daha avantajlıdır. Hastalarımızın genelinden duymaya alışık olduğumuz 'beni bayıltın, bütün tedavimi yapın' gibi cümlelerin tam karşılığı olan bir operasyondur” şeklinde konuştu.
Sedasyonun, genel anestezi uygulamasındaki gibi bir ameliyathanede gerçekleştirilmek zorunda olduğunu da ifade eden Kocabıyık, hastaya verilen ilaç sonrası derin bir uyku halinin sağlandığını verilen ilaç dozunun tedavi esnasında ayarlandığından işlem bittiğinde hastanın hemen uyandığını da belirtti. Uyanma sürecinin 30 dakika içerisinde tamamlandığını ve günlük yaşama devam ettiğini de açıklayan Kocabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu uygulamada aynı anda birden fazla işlem yapılabilir. Genellikle cerrahi işlemler tercih edilse de her türlü diş hekimliği tedavisini uygulamak mümkün. Normalde 4 seansta yapılabilecek bir tedaviyi bu yöntemle tek seansta bitirmenize olanak sağlıyor. Çok az risk içeren bu yöntemin mutlaka hastane şartları altında ve uzman hekim gözetiminde yapılmalıdır. Hemen herkese uygulanabilen sedasyon uygulaması, risk gurubundaki hastalara tetkikler uygulandıktan sonra uzman hekim tarafından uygun görülürse yapılabilir”
İzmir Haberleri
Editör: TE Bilişim