Elektrik üretim ve dağıtım hizmetleri konusunda yapılan toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, “Ticaret ve dağıtım hizmetlerinin ayrıştırılmasıyla ilgili özel sektör, raporlarını bize sundu. Bu rapor çerçevesinde değişimin nasıl yönetilmesine ilişkin tavsiyelerini ilettiler. Kamuoyu eliyle yönetilen bu hizmetlerin özel sektör marifetiyle yürütülmesine dönük bu değişimin yönetilme işini görüştük” şeklinde konuştu.
Bu arada özel sektör firmalarının ister faturalarda, ister cari işlemlerde herhangi bir aksaklık, herhangi bir şikayeti olup olmadığını, bunların ne kadar gerekçeli olduğunu görüştüklerini belirten Yıldız, “Denetim hizmetini EPDK’nın özel sektör eliyle ele aldığı hizmetlerin askıya alınmasıyla alakalı Anayasa Mahkemesi’nin şuan gerekçeli kararı açıklanmamış olan bir kararı var. Torba yasaya koyduğumuz bir yasa ile bunların düzenlemesini yapmış olduk. Bizim bu geçiş, değişim dönemini, özel sektörle beraber yönetebilme işini kapsadı bugünkü toplantı” dedi.
“PETROL ÖZEL SEKTÖR TARAFINDAN İTHAL EDİLİYOR”
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bakan Yıldız, Kuzey Irak’tan petrol ithaline ilişkin olarak şunları söyledi:
“Kuzey Irak’taki ve merkezi kuvvet nezdindeki petrol ürünleri ihtiyacının karşılanmasına dönük faaliyetler başladı. Petrolün ülkemize geldikten sonra TÜPRAŞ ya da başka piyasalarda değerlendirilmesi özel sektörün bir işidir. En önemlisi petrol ihtiyacının karşılanmış olmasıdır. Bu konuda bir davranış yükümlülüğü içinde bu işlemlere devam edeceğiz. Irak hükümetiyle yaptığımız görüşmelerde zaman zaman petrol ürünleri ihtiyaçlarının karşılanmasını bizden talep etmektedirler. Bölgesel Irak Kürt Hükümeti’yle alakalı da talepler oluyor."
Yıldız, bir soru üzerine Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesindeki Hamitabat Doğalgaz Santrali’nin tekrar özelleştirilmesini talep edeceklerini söyleyerek, "Oradaki kararlılığımız devam ediyor” dedi.
Ramazan ayı yaklaşırken özel sektör firmalarının iftar programlarıyla alakalı bir kısım taleplerin geldiğini vurgulayan Bakan Yıldız, “Bu iftarların otellerde yapılması yerine çadırlarda yapılması konusunda firmalara öneri götürdük, firmalar da bu öneriyi çok sıcak ve olumlu karşıladı” diye konuştu.
Akkuyu Nükleer Santrali'nin maliyetinin 5 milyar dolar artabileceğine ilişkin olarak ise Yıldız, kendilerine ulaşan herhangi bir resmi kayıt bulunmadığını söyledi.
ELDER Başkanı Ceyhan Saldanlı da, dağıtım bölgeleriyle alakalı 8 büyük bölgenin dağıtım sürecinin gerçekleşmesi, devir sürecinde bazı şirketlerin yükümlülüklerini yerine getirememesi ve bazı bölgelerde iptallerin olmasıyla ilgili olarak, “Konuyla alakalı değişik öneriler oldu.
Editör: TE Bilişim