ÖĞRETMEN ADAYI KÖMÜR OCAKLARINDA ÇALIŞIYOR
Yerin 160 metre derinliğinde kömür ocaklarında çalışan İngilizce öğretmen adayı Veysi Yorgun, kömür ocaklarında çalışmanın çok zor olduğunu söyledi. Yorgun, "Şu an Şırnak kömür ocaklarında 160 metre yerin dibinde çalışıyoruz. Ramazan ayı çok sıcak olduğu için geceleri çalışmayı tercih ediyoruz. Çok zor ve sıkıntılı geçiyor çalışmamız. Gündüz çalıştığımızda susuzluk ve açlık bayağı zorluyor. Bundan dolayı gece çalışmak zorundayız. Gerçekten madencilik çok ağır bir iş" şeklinde konuştu.
Öğrenci olan ve üniversite 3. sınıfta okuyan İngilizce öğretmen adayı Yorgun, yazın kömür ocaklarında çalıştığını ve kazandığı para ile okul masrafını çıkardığını söyledi. Yorgun, "Şu an 3’üncü sınıftayım. Seneye inşallah okul bitiyor. Malatya İnönü Üniversitesi’nde İngilizce öğretmenliği okuyorum" ifadelerini kullandı.
MADENCİLERİN İLGİNÇ İLETİŞİM ARACI
Çalıştıkları madende iletişim kurmak için herhangi bir sistem olmayan işçiler ilginç bir yöntem bulmuş. İşçiler yerin dibindeki hortumları kullanarak arkadaşlarına sesleniyor. Hortum ile arkadaşlarıyla iletişim kuran Refik Çevik, "Biz burada hortumları telefon niyetiyle kullanıyoruz. Elektrik yok, kontör yok böyle devam ediyoruz. Şu an 3 kişi aşağıda. Onu da çekmeye devam edeceğiz yukarıya" dedi.
Maden ocakları işçileri yerin dibinde sahura kadar çalışıp, sahur sofrasını da yer altında kuruyor. Yer altında kurulan sahur sofrasında bir araya gelen işçiler ibadetlerini de yerin altında yapıyor. İşçiler yerin 160 metre dibinde namazlarını da kılıyor.