Çalıştaya başlamadan önce Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Mustafa Özhan Kalaç ve Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şube Başkanı Levent Karadağ birer konuşma yaptı. Mustafa Özhan Kalaç, sekretaryası Celal Bayar Üniversitesi tarafından yürütülen Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu’nun son bir yıl içerisinde gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler ve 2012 yılında yapmayı planladıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi Kalaç, “2011 yılında Manisa Valiliği ve Celal Bayar Üniversitesi evsahipliğiyle gerçekleştirdiğimiz Engelsiz Bilişim 2011 Sempozyumu ile başlayan engelsiz bilişim çalışmalarımız Türkiye genelinde büyük yankı uyandırdı ve destek aldı. Yaptıklarımız şunu gösterdi ki biz Manisa’da birlikte hareket ederek Türkiye ve dünyaya örnek olacak projeler üretebiliriz. Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Çelik başta olmak üzere tüm üniversite olarak bu konuya büyük önem veriyoruz. Türkiye Engelsiz bilişim Platformu ve Manisa Bilişim Platformu tecrübeleri, CBÜ Sürekli Eğitim Merkezimiz ve yakında öğrenci almaya başlayacak olan Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüz bu alanda üstüne düşen tüm görevleri daha önce olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edecektir” dedi.
"HER TÜRLÜ TECRÜBE VE BİLGİ BİRİKİMİNİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ"
TBD İstanbul Şube Başkanı Levent Karadağ yaptığı konuşmada, Türkiye Bilişim Derneği faaliyetleri ve Türkiye genelinde engellilere yönelik olarak gerçekleştirilmiş olan projeler hakkında bilgilendirmede bulundu. Karadağ, “Engelliler açısından bilişim teknolojileri oldukça büyük öneme sahiptir. Bilişim, aynı zamanda engelli bireyler açısından meslek olarak da önemlidir. Engelli bireyler bilişim sektöründe kendilerini geliştirebilir ve istihdam edilebilirler. Biz de TBD olarak Manisa’da yapılan bu çalıştayı önemsiyor ve destekliyoruz. Türkiye çapında bu bağlamda yaptığımız projelere örnek vermek gerekirse Fiziksel Engellilere ‘Web Tasarımı’ eğitimi, Görme Engellilere Uzaktan Eğitim ile Bilgisayar Okur Yazarlığı (word, excel, Powerpoint) ve Web Tasarım ve İnternet Pazarlama eğitimleri (Gören Parmaklar), Yerinde Hizmet ‘Sanal Market Ağı’ projelerini söyleyebiliriz. Benzer projeler Manisa’da da hayata geçirilebilir. Her türlü tecrübe ve bilgi birikimini paylaşmaya hazırız” diye konuştu.
Konuşmalardan sonra Manisa Engelsiz Bilişim Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştayın yöneticiliğini TBD İstanbul Şube Başkanı Levent Karadağ, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü ve Celal Bayar Üniversitesi Öğr. Gör. Mustafa Özhan Kalaç, Celal Bayar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özlem Araz ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Manisa İl Müdür Yardımcısı Murat Akoğlu yaptı. Çalıştayda Manisa İl Engelli Konseyi Üyeleri ve Manisa Bilişim Platformu üyeleri mevcut sorunlar ve yapılması düşünülen projeler hakkındaki düşüncelerini dile getirdiler. Çalıştay sonunda katılımcılar şu hususlarda görüş birliğine vardılar:
- Manisa ilinde mevcut durumun ortaya konulması açısından en önemli ve öncelikli sorunun engelli veritabanı ihtiyacı olduğu. Bu maksatla bir proje kapsamında Manisa İli Engelli Veritabanının oluşturulması. Buna katkı sağlamak üzere bir çağrı merkezi (call center) kurulması.
- Manisa ilinde engellilerle ilgili farkındalık oluşturmak üzere engelsiz işletme ve mekanların tespit edilmesi, bunların internet aracılığıyla duyurulması suretiyle diğer mekanlarında teşvik edilmesi ve bu maksatla bir “Manisa Engel Avı” projesi başlatılması.
- Eğitim merkezlerinin desteğiyle bilişim alanında engellilere yönelik eğitim ve sertifikasyon faaliyetlerinin hayata geçirilmesi.
- İlerleyen günlerde her engelli grubu için ayrı toplantıların düzenlenmesi
Başta kamu kurum web sayfalarından başlamak üzere web erişilebilirliği konusunda Manisa genelinde çalışmalar yapılması
Çalıştayın sonunda yöneticilerine teşekkür plaketleri, Manisa Vali Yardımcısı Turgay Ergin, Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Sürücüoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Manisa İl Müdürü Murat Konan tarafından verildi. Ayrıca tüm katılımcılara da katılım belgesi takdim edildi.