ALTI AYDAN UZUN SÜREN AĞRILAR
Teknolojinin gelişiminin hareketsiz bir iş yaşantısını da beraberinde getirdiğini vurgulayan Op.Dr. Kılınçoğlu, şöyle konuştu: "Özellikle günün 8 saatini masa başında geçiren ofis çalışanlarında hareketsizliğe bağlı; boyun, sırt ve bel ağrıları ortaya çıkmaktadır. Bu durum uzun süre devam ederse, hareketsizliğe bağlı olarak kaslarda, eklemler ve omurgada kireçlenme başlar. Oluşan bu kireçlenme daha sonra kalıcı omurilik ve sinir hasarlarına kadar gidebilir. Hareketsiz yaşantı, kilo artışı, yorgun bir vücut ve yoğun stres, omurgada kireçlenmeye sebep olur. Altı aydan uzun süren, aralıklı gelen, bacaklara veya kollara vuran, geçmeyen ağrılar, omurgada kireçlenme ve fıtığın habercisi olabilir. Ellili yaşlardan sonra kemik erimesi ve dejeneratif omurga hastalıkları daha da belirginleşir ve kimi zaman cerrahi tedavi gerektirebilir. Bunun tespiti ayrıntılı muayene ve gereğinde ileri tetkiklerle kolaylıkla yapılabilir"
MİKRO CERRAHİ İLE SONUÇ DAHA BAŞARILI
Op.Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, omurgada kireçlenme, omurilik ve sinir sıkışıklığı teşhisi konan hastalarda öncelikle risk faktörlerinin ortadan kaldırıldığını ifade ederek şunları söyledi: "Daha sonrasında sırayla ilaç, istirahat ve fizik tedavi seçenekleri değerlendirilir. Bu seçenekler yanıt vermezse mikro cerrahi yöntemi ile yapılan sinir ve omuriliği rahatlatıcı operasyonlar ile başarılı ve hayat kalitesini artıcı sonuçlar elde edilebilir"
OMURGA SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER
Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, omurga sağlığı için şu önerilerde bulundu: "Hem bedensel hem de zihinsel olarak kendinize dinlenecek zaman ayırın. Dengeli ve doğal beslenmeye özen göstererek ideal kilonuzu koruyun. Mümkün olduğunca bedenen ve zihnen hareketli olun.Sigara kullanmayın. Masa başında çalışıyorsanız, sık sık kısa mola verin ve masa başı egzersizleri yapın. Haftada üç gün yaklaşık 1 saat civarında yürüyüş yapın ya da yüzme gibi düşük aktiviteli sporları tercih edin. Bu tür aktivitelere istikrarlı olarak devam etmenizin önemli olduğunu unutmayın. Kısa mesafelerde asansör ve araba kullanmayın."
Editör: TE Bilişim