Balıkesir'de deprem Balıkesir'de deprem
Tutuklanan şüphelilerin Balıkesir Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Tarımsal Destekleme Şube Müdürü Mehmet Vedat Uysal ile danışmanlık hizmeti veren veterinerlik şirketinin ortağı Mesut Öğret isimli şahıslar olduğu bildirildi.

Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında harekete geçen İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, ilk olarak 10 Nisan tarihinde, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt çerçevesinde zimmet, görevi kötüye kullanma, denetim görevini ihmal, nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik" iddiasıyla operasyon düzenlemişti.

Balya ilçesindeki Dereköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nail K., kooperatifin muhasebecisi Ahmet T., kooperatifin veteriner hekimi Mustafa B. ile kooperatif yönetim ve denetim kurulu üyeleri Ali E., Sadettin E., Muhittin Ş. ve Ufuk G.'nin de aralarında bulunduğu toplam 16 kişiyi, kooperatife ait olduğu tespit edilen yaklaşık 1 milyon TL tutarındaki parayı zimmetlerine geçirdikleri ve kooperatifi 100 binlerce lira zarara uğrattıkları iddiasıyla gözaltına almıştı. Operasyon kapsamında yakalanan şüpheliler jandarmadaki sorgularının ardından adliyeye çıkarılmış, 7 kişi savcılık ifadelerinden sonra serbest bırakılırken, 9 kişi de tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Mahkeme, kooperatif başkanı Nail K. ile birlikte yönetim ve denetim kurulu üyelerinden oluşan 9 şüpheliyi tutuklamıştı.

HAYALİ HAYVANCILIKLA DEVAM ETTİ

Kooperatif yolsuzluğunun ardından tarımla ilgili çalışmalarını sürdüren İl Jandarma Komutanlığı, Ekim 2011 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Tarım Müdürlüğü, HAY-KOOP, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Süt Birliği ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinden alarak el koyduğu yaklaşık 8 bin klasörle ilgili incelemelerin ardından Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla, "Mavi Vurgun" isimli operasyon düzenledi. Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde oluşturulan uzman ekiplerin konu ile ilgili Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünün kullandığı TÜRK-VET sistemi üzerinde yaptıkları online araştırmalar neticesinde, Balıkesir bölgesinde şap ve brusella aşılarının periyodik şekilde yapılmış olduğu küpe numaraları kayıtlı olan 640 bin civarında canlı büyükbaş hayvanın olduğunun tespit edilmesi üzerine, işletmelerdeki hayvan varlıkları mercek altına alındı.
TÜRK-VET sisteminde yaşıyor görünen, ancak gerçekte var olmayan 200 bin civarında hayali hayvanın varlığı belgelendi. Jandarmanın yaklaşık 8 aydır yürüttüğü çalışmalarda yaklaşık 8 bin klasördeki 15 bin evrak "etki odaklı harekat ve istihbarat" yöntemleri kullanılarak incelendi. Savcılık talimatıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde uzman personelin de yer aldığı özel bir çalışma merkezi oluşturulduğu, soruşturma neticesinde, "örgütlü olarak rüşvet, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma ve zimmet" suçlarının işlendiği iddia edildi.

Teknik takibin de yapıldığı soruşturmada, mağdur konumundaki yüzlerce köylü vatandaşın ifadelerine başvuruldu. Şüphelilerde hayali hayvanlara ait küpelerin bulunduğunu öğrenen jandarma ekipleri, A.A. ve M.Ç. isimli şahısların ev ve eklentileri ile araçlarında yaptığı aramalarda 2 adet 7.65 mm tabanca ve 50 adet mermisi, 161 adet kulak küpesi, 200 adet hayvan pasaportu, 5 suni tohumlama belgesi, 100 adet yazılı menşei şahadetnamesi, 20 hayvan varlığı belgesi, 30 yaprak hayvan küpelerinin yazılı olduğu liste ile çeşitli banka dekontları ele geçirdi.

Soruşturmayla ilgili görevlendirilen müfettişin hazırladığı bilirkişi raporu, özel soruşturma ekibinin tespit ettiği bütün usulsüzlükleri yüzde yüz doğruladı. Tüm bu araştırma ve çalışmalar sonucunda şüphelilerin haklarında iddia edilen suçları işlerken değişik yöntemler kullandığı, bunların hepsinin ayrı ayrı incelenip belgelendirildiği bildirildi. 3 ayrı suç örgütü halinde organize olan suç örgütünün, "gerçek işletmelere hayali hayvan girişi yapıldığı, hayali işletmelere hayali hayvan girişi yapıldığı, işletme sahiplerinin bilgisi olmadan girişini yaptıkları, hayali hayvanları özel bir yöntem ile sistem üzerinde gizledikleri, başkasına ait olan canlı hayvanı gizlice usulsüz bir şekilde kendi üzerlerine aldıkları, yine başkasına ait ölmüş ve kesilmiş olan hayvanları gizlice kendi üzerlerine geçirme veya başkasına at ölmüş veya kesilmiş hayvanları tekrar canlandırarak kendi üzerlerine geçirdikleri, birden fazla işletmeye girişini yaptıkları hayali hayvanları daha sonra tek bir işletmede veya birden fazla işletmede topladıkları, gerçeğe aykırı suni tohumlama belgesi düzenledikleri, hayvanların ırkını ve cinsiyetini değiştirdikleri" bildirildi.

Şüphelilerin işletmelerinde bulunan hayvanların arasında, kendilerine veya kooperatiflerin ihale yolu ile hayvan alım sözleşmelerine göre, yaşları, ırkları ve nitelikleri uygun olmayan hayvanların belirtilen özellikleri değiştirmek suretiyle şartnameye uygun hale getirildiği tespit edildi. Yapılan çalışmalar neticesinde şüphelilerin özel ve tüzel kişiler ile devleti ciddi ölçüde zarara uğratarak trilyonlarca miktarda haksız kazanç elde ettiklerinin belirlendiği kaydedildi.
Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin titizlikle yürüttüğü ve başarılı bir şekilde tamamlanan operasyonda gözaltına alınanlar arasında, 3 ayrı suç örgütünün ele başı oldukları ileri sürülen H.T. (36), C.D. (45) ve T.İ. (30) isimli şahıslar ile Balıkesir Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesinde görevli 18 veteriner hekim, Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinde görevli 2 memur, Gaziantep Damızlık Birliği başkanı H.Y., Ziraat Bankası Niğde Ulukışla Şube Müdürü F.P. de yer aldı. Balıkesir İl Jandarma Komutanlığında gözaltına alınan 85 şüpheliden 14'ü sorgularının ardından serbest bırakılırken 71 kişi adli makamlara teslim edilmişti.

Savcılık ifadelerinde 14 kişinin daha serbest bırakıldığı soruşturmada 21'i memur 57 şüpheli ise tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilmiş, yaklaşık 24 saat süren adliyedeki işlemlerin sonucunda , "Ayfer Ö. (veteriner hekim, kamu görevlisi), Salim T. (celep), Salim T., Hamza T. (celep, örgüt elebaşı), Cumhur Ç. (Ayvalık Damızlık Yetiştiricileri Birlik Başkanı, kamu görevlisi), Soner G., Satılmış Ö. (Balıkesir Damızlık Birliği, kamu görevlisi), Halil K. (veteriner hekim, kamu görevlisi), Mevlüt Y., Ali U., Kadir S., Özer Ç. (Balıkesir Damızlık Birliği, kamu görevlisi), Hilmi Y.(Gaziantep Damızlık Birliği Başkanı, kamu görevlisi), Mustafa T. (veteriner hekim, kamu görevlisi), Eşref K. (veteriner hekim, kamu görevlisi), Arın A. (veteriner hekim, kamu görevlisi), Tekin A. (veteriner hekim, kamu görevlisi), Alim Ö., Serkan C., Bekir A. (Isparta Şarkikaraağaç, veteriner hekim, kamu görevlisi), Ünal P., Mehmet Ç., Cemil Ö. ve Ali A. isimli 11'i kamu görevlisi biri kadın toplam 24 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bu operasyonda 44'ü memur 85 kişi hakkında işlem yapılmıştı.

"Mavi vurgun"un son dalgasında ise tarımsal desteklemeler ve bazı ihaleler mercek altına alınmış, soruşturmanın devamında ifadelerine başvurulan çok sayıda kişiden 55'si gözaltına alınmıştı. 21'i ifadelerinin ardından serbest bırakılırken biri kadın 34 kişi adli makamlara teslim edildi. Savcılık ifadelerinin ardından 12 kişi daha serbest bırakılırken 21 şüpheli ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme şahıslardan biri memur 2 kişiyi tutukladı.

TARIMSAL DESTEKLEMELER İLE SONA ERDİ

Böylece operasyonda toplam 156 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Nisan ayında kooperatif yolsuzluğu ile başlayıp, mayıs hayali hayvancılık ile devam eden ve haziran ayında tarımsal desteklemelerle ilgili suçlarla son bulan vurgun soruşturmasında adli makamlara teslim edilen şahıslardan 21'i kamu görevlisi olmak üzere toplam 35 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilmiş oldu. Jandarmanın son dalgadaki operasyon kapsamında firari olan bir kişiyi daha aradığı bildirildi.

Editör: TE Bilişim